Русија Свет

Ембарго на руски гас прети Немачкој таласом банкрота – РУСИЈА СПРЕМНА НА СВЕ

Фото: Pixabay.com

Ембарго на испоруку руских енергената Немачкој, носи огромне ризике за немачки бизнис, а од такве одлуке посебно ће трпети мала и средња предузећа, пише лист Ханделсблат.

Према анкети коју је спровело удружење малих и средњих предузећа, значајан део ових предузећа није склопио дугорочне уговоре о снабдевању енергијом, истиче се у публикацији. Тако је само два одсто од 42.000 анкетираних компанија најавило уговоре на више од три године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи Ханделсблат, резултати анкете показују да ембарго на снабдевање руских енергената носи огромне ризике за немачко пословање, а од снабдевања посебно зависе мала и средња предузећа. Према истраживању, 47% ових компанија користи гас као главни извор енергије, а 16% користи нафту.

У овом тренутку, многе компаније већ имају потешкоћа због високих цена енергије. Истовремено, мала и средња предузећа се суочавају са таласом банкрота, због чега је немачка влада најавила програм економске помоћи, наводи се у чланку.

Међутим, стручњаци сматрају да је немогуће потпуно отклонити претњу на овај начин. „Владин најављени програм подршке трошковима енергије неће спречити многа банкротства малих и средњих предузећа ако цене енергије остану нестабилне“, рекао је Кристоф Ниринг, председник Немачког удружења арбитражних управника, цитирао је лист.

Према прелиминарним подацима немачке Савезне агенције за статистику , број стечајних поступака у марту повећан је за 27 одсто, наводи лист. Истовремено, стручњаци са Лајбниц института за економска истраживања у Халеу сугеришу да ће у наредним месецима њихов број само расти.

Након почетка специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, САД и Европска унија појачале су санкције Русији .

Рестриктивне мере су усмерене пре свега против банкарског сектора и понуде високотехнолошких производа.

У Европи су све гласнији позиви да се смањи зависност од енергетских ресурса Москве. На пример, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок најавила је намеру Берлина да што пре обустави увоз руског гаса.

Поступци америчких и европских званичника већ су се претворили у економске проблеме западних земаља и изазвали раст цена горива и хране. Кремљ је санкције назвао економским ратом, каквих још није било, али су истакли да су спремни за такав развој догађаја.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Webtribune.rs