Свет

Ево зашто се САД толико плаши и шта ће Русија покренути

Сједињене Америчке Државе и земље Европске уније страхују да би руска специјална операција денацификације и демилитаризације Украјине могла радикално да промени светски поредак.

Познати руски политиколог Геворг Мирзајан дошао је до овог закључка након анализе реакције Запада на геополитичке циљеве Москве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мирзајан је у свом ауторском чланку, детаљно говорио о могућим резултатима руске специјалне операције у Украјини, а такође је објаснио зашто се Запад толико плаши војног пораза Кијева.

Геворг Мирзајан је на интернету подсетио да западне земље настављају да пружају војну помоћ Украјини, испоручујући офанзивно наоружање и борбене системе.

Такве мере су предузете с разлогом – САД и ЕУ се веома плаше пораза Кијева током специјалне операције Русије.

Ствар је у томе што ће победа Москве покренути много различитих геополитичких процеса који ће довести до нагле промене светског поретка.

По мишљењу политиколога, ако Русија оствари све своје циљеве у Украјини, одједном ће се појавити неколико фактора који ће међународној заједници демонстрирати слабост и беспомоћност Запада.

Москва је, покренувши специјалну операцију, заправо изазвала САД и ЕУ, доводећи у питање њихово лидерство.

Победа Русије у Украјини показаће другим међународним играчима да САД и Европа нису у стању да диктирају своје услове, јер не представљају озбиљну претњу другим земљама.

Такве мере ће довести до тога да ће Запад бити под озбиљним притиском других држава, изгубивши светску доминацију.

„Ако Москва издржи потпуни притисак и победи, онда ће цео свет видети да Сједињене Државе нису свемоћне. Ако то види, такође ће почети да баца читав низ изазова Америци и њеним европским савезницима.

Запад неће моћи да одговори на ове изазове. И неће бити ни трага западној доминацији у свету“, објаснио је политиколог.

Мирзајан је изразио уверење да ће војни пораз Украјине довести до реформе међународног система и поретка.

Сједињене Државе и Европска унија суочиће се са низом различитих спољнополитичких проблема који ће довести до формирања унутрашњих политичких сукоба.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке