Свет

ХОРОР У УКРАЈИНИ: Још се броје мртви

Две ракете погодиле су железничку станиицу на истоку Украјине док је у току била евакуација. Медији наводе да има доста мртвих.

Није јасно ко је испалио ракете, јер две стране оптужују једна другу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према последњим извештајима, погинуло је најмање 39 људи, а 87 је рањено, изјавио је регионални гувернер Павло Кириленко. У онлајн објави, он је навео да је много рањених у тешком стању, пренео је Ројтерс.

На станици је било на хиљаде цивила, који су покушавали да се евакуишу из ратом захваћене земље. Три воза која превозе евакуисане цивиле блокирана су.

Председник украјинских железница Олександр Камишин написао је на Телеграму да је погођена железничка станица у граду Краматорску у Доњецку.

Градско веће Краматорска упозорило је људе да остану у склоништима.

Украјинска страна тврди да су ракете испалиле руске снаге које су извршиле инвазију на Украјину, док Здружени командни центар Доњецка, који се бори се на страни Русије, тврди да су ватру на област око железничке станице отвориле украјинске снаге и да ти напади трају целог јутра.

„Украјинске снаге гађале су Краматорск и то са ‘Точка балистичким ракетама“, наводи се у саопштењу Територијалне одбране Доњецке народне Републике.

Према најновијим информацијама, у нападу је погинуло 39 цивила, од чега је четворо деце.

Украјински званичници тврде и да се руске снаге тренутно прегрупишу за нову офанзиву, као и да Москва планира да освоји што више може територије у региону Донбас, који се граничи са Русијом.

Локалне власти у појединим областима су апеловале на цивиле да оду из зона борбених дејстава доке је то могуће и релативно безбедно да се уради евакуација.

Огласио се и Зеленски: Руски нељуди

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је, након напада на железничку станицу, да је Русија зла и да нема границе.

„Окупатори су Точком-У погодили железничку станицу Краматорск, где је хиљаде мирних Украјинаца чекало на евакуацију… Око 30 људи је погинуло, око 100 је повређено. Полиција и спасиоци су већ на терену. Руски нељуди не напуштају своје методе. У недостатку снаге и храбрости да нам се супротставе на бојном пољу, цинично уништавају цивилно становништво. Ово је зло које нема граница. А ако се не казни, никад неће престати“, написао је Зеленски на Инстаграму.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба напад на железничку станицу окарактерисао је као „покољ“.

Такође, одмах су стигле и реакције из ЕУ, која је најоштрије осудила напад на железничкој станици.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг/ INDEX.HR