Србија

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ РАДНИКА: Како су излазили из јаме почели су да се тресу, и сви су понављали исту реченицу

Нико ништа није могао да каже. То су људи потресени, узбуркали. Кога шта питаш само понавља: „не знам шта се десило, не знам шта се десило“. Како су излазили из јаме, како осете кисеоник почну да се тресу. Као отровани да су…

Овако за „Блиц“ Зоран Николић, спољни надзорник у руднику „Соко“ у ком је јутрос дошло до експлозије описује како су изгледали рудари када су изашли из јаме у којој је дошло до трагедије. У експлозији је погинуло осам рудара, а 20 је повређено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Николићу је, подсетимо, у експлозији погинуо кум, рудар Ненад Тривунац (37), а повређен му је брат.

– Ко је преживео, он је збринут… Кад су изашли из јаме сви су тешко говорили, доктори су им говорили да исперу уста и ту воду да испљуну. Тешко су говорили, гас их је вероватно затровао – прича он.

– То је моја смена, сви се познајемо. Ја овде радим 20 година. Неки су почели овде пре, неки после мене, али се знамо, сваки дан смо били заједно. Има међу њима и искусних рудара… Супруга ми је сад јавила да ми је брат добро, он је повређен у експлозији – рекао је он.

Председник општине: На природу не можемо утицати, истрага ће открити шта се догодило

До експлозије у руднику „Соко“, према првим информацијама, није дошло људском грешком, саопштио је Миодраг Николић, председник Општине Сокобања.

– Једно што могу рећи је да на природу не можемо утицати. Предузете су све мере безбедности, истрага ће открити шта се догодило, а према првим информацијама, експлозија се њије догодила нечијом грешком, него просто, против природе се не може – наводи председник Општине и објашњава:

„Вредности метана су јутрос биле добре, то је оно што смо у њиховом центру видели, али никада се не може предвидети, увек се може десити да се отвори окно и изађе метан.“

– Општина Сокобања, Алексинац, Рудник, Министарство рударства и енергеике, сви смо ту да помогнемо породицама – рекао је Николић и додао да се преминули не могу вратити, али да ће се сви трудити да њиховим најмилијима надокнаде губитак колико је то могуће:

„Доста је ту младих људи са малом децом, али ми ћемо сигурно помоћи тој деци, извести их на прави пут и пробати колико можемо да им надокнадимо губитак.“

Извор: Блиц