Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ШОЛЦОВОГ МИНИСТРА! НЕМАЧКА ће изгубити мир ако укине руски гас! Ево шта следи!

Фото: Pixabay.com

Вицеканцелар Немачке и савезни министар за економска питања Роберт Хабек изјаснио се против увођења ембарга на испоруке гаса из Русије, преноси ТАС С

„Директни ембарго на руски природни гас би угрозио социјални мир у Немачкој. Због тога морамо да поступамо опрезно, да темељно припремимо своје потезе и да се држимо својих планова, ако желимо да нашкодимо руском председнику Владимиру Путину“, рекао је он у интервјуу за за „Funke Mediengruppe“, преноси ТАС С.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је саопштио да Немачка активно ради на томе да постане независна од фосилних горива из Русије као и да је „постигла веома добар напредак“ у смањењу зависности од испорука руског гаса и угља.

„Што се тиче гаса, у току је активна изградња терминала за пријем течног природног гаса (ЛНГ) “, додао је немачки министар.

Говорећи о способности Немачке да сама производи гас, Хабек је рекао да Севернонемачка равница има огромна налазишта гаса из шкриљаца, али да се може вадити само уз помоћ технологије хидрауличког фрактурисања, која се назива и фракирање.

„Биће тешко са становишта водног законодавства, јер може имати негативне последице по нашу животну средину. За сада није било компанија које су вољне да то ураде“, рекао је министар.

Према његовом мишљењу, издавање дозвола и изградња инфраструктуре за то би могло да потраје годинама, наводи ТАС С. Вицеканцелар је додао да су немачка сопствена налазишта гаса, одакле се гориво може вадити традиционалним технологијама, „у великој мери исцрпљена“. Раније је Хабек најавио план за ванредне ситуације у случају да Русија прекине своје испоруке гаса Немачкој.

Данас је и немачки министар саобраћаја Фолкер Висинг упозорио на озбиљне проблеме који се појављују у сектору транспорта и логистике због дешавања у Украјини, у интервјуу за немачки РНД, преноси ТАС С.

Радна снага још један проблем

„Ланци снабдевања су озбиљно погођени. Пут свиле се ређе користи, јер се експедитори суочавају са озбиљним ризицима док га користе за транспорт терета“, рекао је Висинг, додајући да његово министарство помно прати развој догађаја.

„У блиском смо контакту са погођеним индустријама“, додао је он.

Истовремено, министар је објаснио да су догађаји у Украјини изазвали и озбиљан недостатак радне снаге у Немачкој и суседној Пољској.

„Недостатак квалификованих радника у Пољској погађа и нас“, наставио је министар.

Према његовим речима, у Пољској је сада упражњено око 100.000 радних места возача камиона, или око 37 одсто, јер су многи возачи позвани на служење војног рока. Он је још рекао да је индустрија такође погођена растућим ценама горива и да јој је потребна подршка, наводи ТАС С.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс/Танјуг