Свет

КИЈЕВ НАЈАВИО – УКРАЈИНА СПРЕМНА ДА НАПАДНЕ И ОСВОЈИ ПРИДЊЕСТРОВЉЕ! Хитна реакција Молдавије!

Кишињев намерава да реши придњестровско питање искључиво на миран начин, без војних и насилних дејстава, речено је у прес-служби Бироа за реинтеграцију Владе Молдавије, поводом претње саветника украјинског председника Алексеја Арестовича да ће Украјина освојити Придњестровље.

Алексеј Арестович је данас изјавио да ће Украјина освојити Придњестровље, уколико Молдавија то затражи од ње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Решење придњестровског питања може бити постигнуто политичким путем и само на миран начин, без војних и других насилних дејстава, као и на основу принципа демократизације и демилитаризације региона, поштовања суверенитета и територијалне целовитости Молдавије, у оквирима њених међународно признатих граница – наведено је у прес-служби Бироа за реинтеграцију.

У ресору је наглашено да је став Кишињева о решавању придњестровског сукоба прописан законом из 2005. године и да се од тада није мењао.

У Придњестровљу су се догодила три терористичка напада – код зграде Министарства државне безбедности непризнате Придњестровске молдавске републике у Тираспољу, поред војне касарне у области села Паркани и на торњу радио-телевизијског центра у близини засеока Мајак. У републици је уведен црвени ниво опасности од тероризма. Извор у Тираспољу је навео да су терористичке нападе извеле неидентификоване особе које су стигле с територије Украјине.

У среду је Министарство унутрашњих послова непризнате Придњестровске молдавске републике потврдило да је у правцу села Колбасна, у којем се налазе војна складишта, пуцано с украјинске стране. Председник непризнате републике Вадим Красноселски је изјавио да трагови организазора експлозија у Придњестровљу воде ка Украјини.

Шездесет одсто житеља Придњестровља су Руси и Украјинци. Овај регион је тражио излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се, због таласа национализма, Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја власти Молдавије да насилно реше проблем, 1992. године Придњестровље је практично постало територија која није под контролом Кишињева.

Извор: drugacije.srbijadanas.com