Русија

ЛАВРОВ ШОКИРАО СВЕТ: Постоји реална опасност од нуклеарног рата

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је вечерас да је опасност од нуклеарног рата озбиљна и реална и да се не може потценити, али да има много оних који су спремни да вештачки надувају ову претњу.

„Ово је наш принципијелан став. Од тога полазимо. И заиста не бих желео сада, када су ризици заиста веома, веома велики, не бих волео да се ови ризици вештачки надувавају, а има много оних који то желе. Опасност је озбиљна, реална је, не може се потценити“, рекао је Лавров у итервјуу Првом каналу руске државне телевизије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лавров је рекао да проширење НАТО нема везе са испуњавањем статутарних циљева, већ је да је у питању ширење територије под командом Сједињених Држава.

„Наравно, када су прихватили Црну Гору, Северну Македонију, Албанију, како могу да јачају безбедност Северноатлантске алијансе, ако је то одбрамбени савез? То једноставно показује да ширење НАТО-а нема везе са испуњавањем његових статутарних циљева. То једноставно показује да је то ширење територија под америчком командом у складу са јачањем и покушајем да се тај исти униполарни свет овековечи“, рекао је Лавров.

Лавров је подсетио да је Русија упозорила да је против увлачења Украјине у НАТО.

„И као и раније, многи од нас су уверени да је права позиција Украјине одређена у Вашингтону, Лондону и другим западним престоницама. И зато, кажу наши политиколози, зашто разговарати са тимом Зеленског — треба разговарати са Американцима, треба да преговарате са њима и постигнете неку врсту договора. Али ми и даље настављамо да преговарамо са тимом који је Зеленски именовао, ови контакти ће да се наставе“, додао је он.

Све ће се завршити споразумом

Данашња ситуација у Украјини ће се завршити споразумом, али његове параметре ће одређивати актуелна ситуација на ратном попришту, рекао је Лавров.

„Као и у свакој ситуацији, када се користе оружане снаге, наравно, све ће се завршити споразумом, али ће параметри тог договора одређивати тај стадијум ратних дејстава у којој ће споразум постати реалност“, рекао је министар.

Лавров је истакао да Русија, наравно, није спремна да одустане од својих захтева, изнесених на почетку специјалне војне операције која се одвија уз најстроже мере како би се минимизирала свака штета за цивиле.

„Пре свега желимо да украјински народ може сам да одлучује како ће даље да живи“, рекао је он.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com