Свет

НАЈЕЛИТНИЈА ПУТИНОВА ЈЕДИНИЦА ПРИМЕЋЕНА У УКРАЈИНИ? Ове групе се чак и Американци плаше

Фото: Јутјуб

Ови плаћеници наводно су деловали у Сирији, Либији и афричким земљама, али Москва упорно негира да имају било какве везе са њима

Британска војна обавештајна служба рекла је да 1.000 плаћеника из руске приватне војне компаније, Вагнер група, распоређено у источној Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Група је протеклих осам година била активна у Украјини, Сирији и афричким земљама, и више пута је оптужена за ратне злочине и кршење људских права.

Како је основана Вагнер група?

Истраживање ББЦ-ја о Вагнер групи открило је име једног човека као могућег оснивача групе. Верује се да је у питању Дмитри Уткин, бивши руски официр.

Уткин је ветеран Чеченског рата, бивши официр специјалних снага и потпуковник ГРУ, руске војне обавештајне службе.

Према речима Трејси Герман, професорке конфликта и безбедности на Краљевском колеџу у Лондону, Вагнер група је први пут кренула у акцију током руске анексије Крима 2014. године.

– Верује се да су њени плаћеници неки од „малих зелених људи“ који су окупирали регион – рекла је она.

Герман је додала да је око 1.000 њених плаћеника након тога подржало проруске милитанте који се боре за контролу Доњецка и Луганска.

– Вођење армије плаћеника је у супротности са руским уставом. Међутим, Вагнер даје влади силу која се негира. Вагнер може да се умеша у иностранство и Кремљ може да каже: „То нема никакве везе са нама“ – рекла је она.

Семјуел Рамани, сарадник Краљевског института за уједињене службе, рекао је да Вагнер углавном регрутује војне ветеране који треба да отплате дугове.

– Они долазе из руралних подручја где за њих постоји мало других могуц́ности да зараде новац – истакао је он.

Ко финансира Вагнер групу?

Неки сугеришу да руска војна обавештајна служба, ГРУ, тајно финансира и надгледа Вагнер групу.

Извори плаћеника рекли су за ББЦ да се њихова база за обуку у Молкину на југу Русије налази поред базе руске војске.

Русија упорно негира да Вагнер има било какве везе са Украјином.

ББЦ истрага је у везу са Вагнер групом довела и Јевгенија Пригожина, олигарха који је познат као „Путинов кувар“. Тај надимак је добио јер је потекао из ресторана и угоститеља за Кремљ.

Пригожин је бивши продавац хотдога, који је постао милијардер захваљујући блиским везама са Владимиром Путином.

Јевгениј Пригожин је одрастао у Путиновом родном граду Лењинграду. Провео је девет година у затвору након што га је совјетски суд осудио за пљачку и друге злочине. Када је изашао из затвора одлучио је да се бави бизнисом, прво отворивши тезгу са хот-договима, а затим основавши елитни ресторан.

Пригожин је 2001. године услужио два госта који су стигли на вечеру: новог руског председника Путина и јапанског премијера Јоширу Морија. Убрзо је Пригожин радио кетеринг за банкете у Кремљу и за Путинову рођенданску журку 2003. године, добивши надимак „Путинов кувар“.

Многе од његових компанија су тренутно под америчким санкцијама због, како се наводи, његовог „злобног политичког и економског утицаја широм света“. Пригожин је увек порицао било какву везу са Вагнер групом.

Где је све група деловала?

Вагнер група је 2015. године почела да делује у Сирији, борећи се заједно са провладиним снагама.

У Либији је активна од 2016. године, преноси ББЦ, дајући подршку снагама лојалним генералу Калифи Хафтару. Верује се да је до 1.000 плаћеника учествовало у Хафтаровом напредовању на званичну владу у Триполију 2019. године.

Вагнер група је 2017. године позвана у Централноафричку републику да чува руднике дијаманата. Такође се наводи да ради у Судану, чувајући руднике злата.

Америчко министарство финансија је 2020. године саопштило да је Вагнер у овим земљама „радио као параван“ за рударске компаније Пригожина, као што су М Инвест и Лобаие Инвест – и ставило их под санкције.

Недавно је Вагнер група добила позив од владе Малија у Западној Африци да осигура безбедност против исламистичких милитантних група. Њихов долазак 2021. године утицао је на одлуку Француске да повуче своје трупе из земље.

Семјуел Рамани је рекао да Вагнер група укупно има око 5.000 плаћеника који делују широм света.

За које наводне злочине се оптужује група?

Уједињене Нације и француска влада оптужиле су плаћенике Вагнера да су силовали и пљачкали цивиле у Централноафричкој Републици, због чега им је ЕУ увела санкције.

Војска САД је 2020. године оптужила плаћенике да су поставили мине и друге експлозивне уређаје у и око престонице Либана, Триполија.

– Безобзирна употреба мина и замки Вагнер групе штети недужним цивилима – рекла је контраадмирал Хајди Берг, директор обавештајне службе у Афричкој команди америчке војске.

Шта Вагнер група ради у Украјини?

Сумња се да су у недељама пре почетка специјалне операције руске војске у Украјини плаћеници из Вагнера извели нападе под „лажном заставом“ у источној Украјини како би Русији дали изговор за напад, рекла је Трејси Герман.

Сада се на друштвеним мрежама у Русији појављују поруке у којима се регрутују плаћеници позивајући их на „пикник у Украјини“, преноси ББЦ.

Међутим, плаћеничке групе носе друга имена, као што су Јастребови.

Кендис Родо, професорка руских, евроазијских и источноевропских студија на Државном универзитету у Аризони, каже да ово може да буде покушај да се дистанцирају од имена Вагнер јер је „бренд укаљан“.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com