Свет

Најновија вест! ИНДИЈЦИ ОДЈАВИЛИ АМЕРИКАНЦЕ

Америка не одустаје од притиска да се Њу Делхи усклади са ставом западних земаља према Русији, али Индија је свесна да са ослабљеном Русијом не би могла да сарађује у областима наоружања, развоја нуклеарних технологија и енергетике у мери у којој то сада чини, оцењује новинар Борислав Коркоделовић.

Према његовим речима, Индија је изложена притисцима практично од почетка руске операције у Украјини и то не само од стране САД, већ и Велике Британије, Јапана и Аустралије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том смислу, како каже, нису изненађујуће поруке председника САД Џозефа Бајдена да „Индији није у интересу да повећа увоз енергената из Русије и да су САД спремне да помогну тој земљи да диверсификује свој увоз енергената“, или изјава америчког државног секретара Ентонија Блинкена да „одлука о могућим санкцијама Индији за куповину руских система С-400 још није донета“ и да „САД позивају све земље да не купују оружје од Русије“.

Индији не треба ослабљена Русија

Индија, подсећа Коркоделовић, одбија да уведе санкције Русији због специјалне операције у Украјини и за сада успева да остане привржена својој стратешкој аутономији која се најјасније изражава у принципу вишестраности.

„Kао и велики број других земаља и Индија настоји да остане по страни овог сукоба, да прокламује независност и да гледа, пре свега, своје националне интересе. Та земља је почетком марта била уздржана приликом гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији којом се осуђује руска војна операција у Украјини, што је изненадило Вашингтон будући да се Индија, због свог ривалитета са Кином који датира још од Хималајског рата 1962. године, у последње две деценије све више приближавала Сједињеним Државама“, наводи наш саговорник.

Овакав став Индије према Русији Коркоделовић објашњава чињеницом да у тој земљи има гласова који упозоравају да се у рату у Украјини не ради о европском проблему, већ о посредном сукобу између Русије са једне, и САД и НАТО са друге стране, чије се рефлексије осећају и у Азији.

Томе доприносе и поруке које стижу из НАТО да је Кина главна претња поретку заснованом на правилима која диктира Запад и да би једна ослабљена Русија могла да прокрчи пут НАТО-у, на челу са САД, према главном ривалу – Кини.

„Индија увиђа да је реч о сукобу који може бити планетарни и зато настоји да има избалансирани став и да, колико може, утиче на то да Русија не буде значајно оштећена у овом рату. Наиме, сарадња са Русијом помаже Индији не само да балансира свој став према Кини, већ и према свом архинепријатељу – Пакистану, а ослабљена Русија не би могла да помаже Индији у мери у којој је то до сада радила“, указује новинар.

Такође, примећује Коркоделовић, Индија не заборавља да је у неким од најодсуднијих тренутака, попут Хималајског рата, добијала помоћ од бившег Совјетског Савеза, док данас између 60 и 70 посто оружја увезеног у Индију долази управо из Русије.

 

Извор: rs.sputniknews.com