Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Кини стигао одговор: Узалуд претње, Америка ће још више помоћи

Фото: Јутјуб

Стигао одговор на кинеске војне вежбе близу Тајвана за време посете делегације САД.

Кинеске војне претње Тајвану само ће повећати подршку острву од стране САД и других савезника, саопштило је Министарство спољних послова у Тајпеју након што је Кина извела вежбе у бллизини острва када су тамо боравили амерички конгресмени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пекинг је окривио америчку делегацију, коју је предводио Роберт Менендез, председник Одбора за спољне послове Сената, за подизање тензија „провокативном“ посетом Тајвану, који Кина сматра својом територијом, преноси Ројтерс.

У јучерашњем саопштењу тајванско министарство спољних послова осудило је „некооперативну и бесмислену“ реакцију Кине на посету америчких конгресмена, прву ове године, наводи британска агенција.

„Претња силом од стране тоталитарне владе Комунистичке партије Кине само ће додатно ојачати вољу тајванског народа да брани слободу и демократију, а такође ће увећати подршку демократском Тајвану од САД и још више демократских партнера“, наводи се у саопштењу.

Двостраначка група од шест сенатора стигла је у дводневну ненајављену посету Тајавану 14. априла.

Кина је 15. априла извела војне вежбе око Тајвана, а кинеска војска послала је фрегате, бомбардере и борбене авионе у Источно кинеско море и област око Тајвана, саопштила је источна команда Народне ослободилачке армије Кине у тренутку када су сенатори одржавали конференцију за новинаре у Тајпеју.

„Ова операција је одговор на недавно често објављивање погрешних сигнала од стране Сједињених Држава о питању Тајвана“, наведено је у саопштењу Пекинга без помињања посете делегације САД, преноси Ројтерс.

Кинеско министарство одбране је у одвојеном саопштењу навело да је посета САД била „намерно провокативна“ и да је „довела до даље ескалације тензија у Тајванском мореузу“.

Тајван је чест извор напетости између Пекинга и Вашингтона, а помињање Тајвана као „државе“, су неприхватљиви за Пекинг, који одбацује сваку сугестију о суверености острва које сматра једном од својих провинција. САД немају формалне дипломатске односе са Тајваном, али су његов најважнији медјународни спонзор и добављач оружја, наводи британска агенција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг