Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Усвојено: То је геноцид

Кијев — Украјински парламент Врховна рада усвојио резолуцију којом се акције руских снага у земљи проглашавају „геноцидом“, саопштено је из Кијева.

Како је образложено, „сада је јасно да акције које су починиле оружане снаге Руске Федерације представљају не само злочин агресије, већ такође имају за циљ систематско и доследно уништавање украјинског народа, његовог посебног идентитета и лишавање његовог права на самосталан развој“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово захтева хитно препознавање акција које су починиле руске оружане снаге током најновије фазе оружане агресије Руске Федерације на Украјину, која је почела 24. фебруара 2022. године, као геноцида над украјинским народом“, наводи се у образложењу објављеном на сајту Врховне раде, преноси CNN.

У саопштењу се још наводе масовна зверства, намерно убијање цивила и присилно премештање деце на руску територију, као неке од акција руских снага које представљају геноцид, прецизира америчка телевизија.

Председник САД Џозеф Бајден је раније ове недеље назвао злочине који се дешавају у Украјини „геноцидом“, али је додао и да његова примедба није правна квалификација, преноси CNN.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке