Свет

Неонацисти блокирали 450 цивила у манастиру, има мртвих, пад Мариупоља се ближи?

У току је 49. дан специјалне војне операције Русије у Украјини. Председник Украјине Володимир Зеленски је објавио да је притворен олигарх Виктор Медведчук, Путинов најближи савезник у Украјини. Украјина припрема провокацију са монтираним снимцима у граду Ирпењу на периферији Кијева како би за то оптужила Русију, рекао је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев

22.56 – Кирби: САД шаљу артиљеријска оруђа и радаре Украјини

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За део нове војне опреме и артиљериског наоружања за коју су САД данас саопштиле да ће је послати Украјини, биће потребна обука украјинских снага, рекао је новинарима портпарол Пентагона Џон Кирби.

„За руковање хаубицама и артиљеријским системима потребна је додатна обука украјинских снага. Иако руковање и коришћење ових оруђа није нарочито тешко, украјинске снаге нису до сада имале прилику да га користе јер га немају у свом артиљеријском арсеналу“, рекао је Кирби, преноси Ројтерс.

Он је додао да је Пентагон покушао да дође до руског министра одбране пре мање од недељу дана, али да, како је навео, ““руска страна није била заинтересована за разговор““.

22.43 – У Мариупољу борбе се приводе крају. Предало се више од 1.000 украјинских војника. Жестоки сукоби у Донбасу се настављају. Ствара се нови велики, Павлоградски котао

22.08 – Украјински неонацисти блокирали су 450 цивила у Николо-Васиљевском манастиру који се налази у селу Никољско у Волновашком округу у ДНР, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Како је рекао, међу блокираним цивилима су и деца, жене са бебама, старе особе и тешко болесни људи прикључени на апарате, онколошки болесници и људи са дијабетесом којима је неопходан инсулин.
Мизинцев је додао да „манастир и једини пут који води до њега стално гађају из минобацача и митраљеза великог калибра, те да има рањених и мртвих“.

Генерал је такође рекао да је практично немогуц́е испоручити у манастир животно важне лекове, храну и основне потрепштине, нити је могуц́е евакуисати људе.

„Методе и облици немилосрдног поступања према цивилима које су тестирали фашистички џелати током Другог светског рата, данас са посебном оштрином примењују у пракси украјински неонацисти“, констатовао је генерал.

22.07 – Русија протерује високо рангираног чешког дипломату

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да протерује једног високо рангираног дипломату Чешке Републике.

Ова одлука руског Министарства донета је након што су чешке власти прошлог месеца наредиле једном високо позиционираном руском дипломати у Прагу да напусти земљу.

Руско Министарство у свом саопштењу предочава да чешки дипломата мора да напусти Русију најкасније до 16. априла у поноћ, преноси Ројтерс.

21.03 – Русија уводи реципрочне санкције према 398 посланика Представничког дома америчког Конгреса и 87 канадских сенатора, јавила је агенција Интерфакс, цитирајући руско Министарство спољних послова.

20.52 – Јединице Оружаних снага Украјине опремају положаје у школама и болницама у Краматорску и Запорожју, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Он је истакао да се локално становништво, медицински персонал и пацијенти насилно држе као живи штит.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс