Србија

Није добро! Нове уцене из Америке- САД ПОВЕЗУЈУ КОСОВО И РУСИЈУ

Помоћница америчког државног секретара Карен Донфрид и специјани изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар боравили су у Приштини а Донфридова је после разговора са тзв. косовском председницом Вјосом Османи изјавила да Косово и Србија треба да се фокусирају на узајамно признање, као и да статус кво чини услугу Кремљу.

Боравак помоћника америчке државне секретаре на Косову и Метохији више је личио на семинар с радним насловом „Како што јаче замрзети Русију“ него што се бавио питањем односа Београд и Приштине. Кроз ту лекцију између редова делује и да је послата поруку Београду, и то кроз следећу изјаву – да „мир не би требало да се узима здраво за готово“.

Какве везе има Косово с Русијом

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор др Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње, сматра да се изјаве Донфридове могу посматрати као последица нових уцена које Србија у низу непрестано добија.

„Какве везе има статус Косова са оним што се дешава у Русији? Нити се ми мешамо у то, нити можемо на то да утичемо, нити Русија има неку корист од тога, нити Србија. Ми бринемо о сопственим интересима и не занимају нас ни амерички, ни руски интереси, али Американци изгледа да то не прихватају као чињеницу него желе да нам наметну неку своју игру,“ сигуран је Деђански.

Очигледно је, додаје он, да ћемо у наредном периоду имати све веће притиске али ми треба да се држимо међународног права јер смо по њему ми у праву.

„Јесте да тренутно делује да се нико од великих сила тог права не придржава нити га поштује али они су велики и они то себи могу да дозволе. Ми смо мали и ми то себи не можемо да приуштимо, као што не смемо да пристанемо на било какве притиске и да издамо своје националне интересе. Јер ако би се десило да их једном издамо, ми као држава више не бисмо постојали,“ упозорава Деђански.

Нове уцене из Вашингтона

Наш саговорник каже да Америка очигледно жели да Србију натера (читај уцени) косовским питањем како био одступила од Русије, односно увела санкције тој држави због дешавања у Украјини.

„Међутим, мислим да је за сада све то реторика јер Косово овакво какво је сад, дакле, легло криминала у економској катастрофи, не треба ни ЕУ ни НАТО пакту. Друга ствар, СБ УН још увек постоји и не верујем да би Америка преузела неке акције за Косово мимо УН,“ верује Деђански.

С друге стране, оно што можемо да очекујемо јесу, како каже, ситне провокације на терену, односно провокације Срба на Косову и Метохији.

„Сигуран сам да не би презали да учине све да испровоцирају Србију да крене у заштиту наших грађана на КиМ. Само је питање колико ће им Америка попустити ланац у тим намерама“, закључује Деђански.

Наш саговорник такође истиче да представници Америке у последњих годину дана дају врло опречне изјаве.

„Прво најављују да ће помоћи да се реши косовска ситуација тако што ће дати Србији понуду коју до сада нико није дао. То је између осталог рекао и нови амерички амбасадор у Београду Кристофор Хил. Гледано из нашег угла, то је могло да значи две ствари – да ће нас бомбардовати -а то су већ радили, или да ће нам помоћи да решимо ово питање тако што ће уважити српске интересе,“ каже Деђански.

Приштина ће провоцирати

Међутим, како примећује, одмах после тога је било већ неколико ситуација где се и даље Србија и цео српски народу уцењује да уради нешто што је против њених националних интереса, а заузврат се не нуди буквално ништа.

„Значи, њихова политика се није променила према нама и заиста је питање како они мисле да се било шта на овом простору реши. Једноставно долазимо у ситуацију да они својим понашањем нас у ствари терају даље од себе и ЕУ. Зато и не чуди да истраживање јавног мњења показује да је све већи пад поверења у ЕУ и жеље грађана да иду тамо,“ напомиње он.

Габријел Ескобар и Карен Донфрид налазе се у мини балканској турнеји током које ће, после Приштине и Београда, посетити и Црну Гору, БиХ, Северну Македонију и Албанију.

 

Извор: rs.sputniknews.com