Свет

Није то оно што су планирали – Све се догодило супротно

Фото: Јутјуб

Енергетска криза у Европи, изражена у рекордним ценама гаса, била је резултат низа погрешних одлука.

Запад за све криви Русију, али ову верзију побијају чињенице, изјавио је Игор Јушков, водећи експерт Фонда за националну енергетску безбедност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ситуација на европском енергетском тржишту постала је једна од главних тема у медијима крајем лета уочи грејне сезоне.

Већ тада су многи специјализовани стручњаци огласили аларм – складишта су се показала полупразна, Северни ток 2 је био спреман, али није покренут, а прелазак на зелену енергију је пропао. Колективни Запад је одмах пожурио да за све окриви Русију.

Међутим, ни многи у Европи се не слажу са овим ставом. Како је у тексту за Аффари Италиани објаснио новинар Антонио Амороси, за поскупљење није крива Руска Федерација, истичући да је ова ситуација настала због некоректне реторике европских политичара.

Главне нијансе на ову тему истакао је водећи стручњак Фонда за националну енергетску безбедност Игор Јушков.

„Мислим да Русија овде не сноси никакву одговорност за поскупљење горива, јер ако преузмемо на себе снабдевање нафтом, онда је главни проблем данас дефицит који је настао као последица двогодишњег недовољног улагања у производњу због ситуације са ковидом“, рекао је он.

Као резултат тога, смањен је обим производње угљоводоника, а средства нису улагана у нове пројекте. Када је потражња почела да расте, показало се да је није могуће покрити на постојећој бази.

„Са гасом је све много компликованије, јер су заиста криви Европљани, јер Европска комисија годинама инсистира да нико не улаже у производњу нафте, угља и гаса, тврдећи да је декарбонизација у току.

Развијала се тема да угљоводоници ускоро уопште неће бити потребни, да ће сви ускоро прећи на обновљиве изворе енергије, електрична возила и тако даље, а препоручили су да се не улаже у производњу.

Плус, изградили су тржиште гаса тако да буде што либералније, да постоји максимална конкуренција, рачунајући на то да ће увек бити суфицита у снабдевању, да ће продавци увек стајати у реду за прилику да продају гас Европи, а сада је обрнуто“, рекао је експерт.

Јушков је подсетио да је раст цена постао проблем 2021. године, а не од фебруара 2022, када је Русија покренула специјалну операцију у Украјини, након чега су уведене санкције. Ограничења су само погоршала енергетску кризу у Европи.

„Они су већ почели да схватају да све више санкција више штети самој Европи него Русији. Они виде да увођењем санкција Русији, које на њу недовољно утичу, негативан ефекат има већи резултат за Европу него за Русију“, резимирао је Јушков.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке