Свет

НОВИ ПОТЕЗ ВЛАДИМИРА ПУТИНА! Ово се многима неће свидети!

Русија је забранила британском премијеру Борису Џонсону и другим високим британским министрима да уђу у Русију због „непријатељског“ става Велике Британије о рату у Украјини.

Руско министарство спољних послова забранило је улазак у земљу Борису Џонсону, министарки иностраних послова Лиз Трас, министру одбране Бену Воласу и још 10 политичара и чланова британске владе, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај потез је предузет „с обзиром на непријатељску акцију британске владе без преседана, посебно увођења санкција високим руским званичницима“, наводи Ројтерс у саопштењу министарства.

На листи су и министар финансија Риши Сунак, министарка унутрашњих послова Прити Пател, бивша премијерка Тереза Меј, премијерка Шкотске Никола Стерџон, …

У саопштењу се додаје да ће ускоро проширити листу.

Према речима британске министарке спољних послова Лиз Трас, више од хиљаду Руса је под санкцијама. Ограничења укључују замрзавање имовине и забрану уласка на територију Уједињеног краљевства. Ограничења су уведена да би се „зауставиле руске акције на дестабилизацији Украјине, угрожавању и поткопавању суверенитета, њеног територијалног интегритета и независности“.

Русија је 24. фебруара започела инвазију на Украјину.

Руски председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

Ознаке