Русија

„Нуклеарно оружје САД у вашој земљи изазваће нуклеарни рат“

Фото: Јутјуб

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да Москва сматра да је транспорт нуклеарног оружја у Пољску веома провокативан, након изјаве високог званичника.

У разговору за француским медиј LCI у среду, Песков је рекао да би свако такво распоређивање пројектила вероватно изазвало одговор Русије, сугеришући да би то променило целокупан став поводом нуклеарног наоружања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За нас би то била велика претња“, рекао је он, додајући „у овом случају би постављање руских нуклеарних пројектила по западној граници било неизбежно“, такође наглашавајући да је Москва „одговорна нуклеарна сила“, пише Раша тудеј.

Коментари Пескова уследили су након што је заменик пољског премијера Јарослав Качињски рекао за немачке новине прошлог викенда да ће његова земља „бити спремна“ за складиштење америчког нуклеарног оружја, тврдећи да распоређивање пројектила на источном крилу НАТО „има смисла“ и да би „значајно повећало одвраћање пажње Москви“.

Током конференције за медије у понедељак, Песков је такође рекао да ће тај потез само повећати тензије поред тренутних у Украјини, назвавши то разлогом за „дубоку забринутост“.

Качињски није био први који је покренуо ту идеју, а изасланик Вашингтона у Пољској дао је исти предлог још 2020. године, позивајући у том случају на репозиционирање америчких нуклеарних бомби, које су тренутно у Немачкој. Амерички лидери су до сада одбијали да реагују на ове предлоге.

Постављање наоружања у Пољску било би у супротности са обећањем војног блока Северноатлантске алијансе из 1996. да „нема намеру, план и разлог да распоређује нуклеарно оружје на територији нових чланица“.

Варшава се придружила Алијанси тек 1999. године, иако друге земље чланице које су раније ушле у НАТО настављају да складиште америчке пројектиле на својој територији према споразумима о подели нуклеарног оружја, а међу њима су: Турска, Италија, Белгија, Немачка и Холандија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке