Русија Србија

Од Србије не зависи да ли ће ући у НАТО – О томе ће одлучити Русија

Фото: Јутјуб

Да ли ће Србија ући у НАТО не зависи од жеље или подршке САД, већ искључиво од успеха руске војне операције у Украјини. Ово је агенцији РЕГНУМ изјавио српски политиколог, радник Института за европске студије (Београд) Стеван Гајић.

Тако је српски стручњак прокоментарисао изјаву шефа америчке дипломатске мисије у Србији Кристофера Хила да ће САД подржати Србију ако жели да уђе у НАТО, али сама Србија мора да одлучи шта јој је важније – да задржи статус војно неутралне земље или приступ Северноатлантском савезу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Српски народ не жели у НАТО, али од њега мало зависи. Док Русија не денацификује Украјину, док не уклони последњи споменик Степану Бандери, док не уједини своје земље, остаје претња да Србија буде прогутана од стране алијансе.

Шта ће се на крају десити зависи од успеха руске операције, од тога да ли ће у Украјини у потпуности бити спроведена демилитаризација, денацификација и рекао бих десуверенизација Украјине “, рекао је Гајић.

Према мишљењу политиколога, ако руска операција не успе, нико неће питати Србе да ли желе да буду у НАТО или не.

„Србија може да остане ван алијансе само ако Русија опстане. Као резултат сукоба у Украјини, једна држава ће нестати са мапе света. Руси морају да одговоре на питање да ли ће се ова земља звати Русија или Украјина “, резимирао је Стеван Гајић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs