Србија

ОГЛАСИЛА СЕ АМБАСАДА УКРАЈИНЕ: Очекујемо да Србија уведе санкције Русији

Украјина поновила шта очекује од Србије.

Украјина неће мењати став према Косову, наш став је принципијалан и ми поштујемо територијални интегритет Србије, рекао је заменик амбасадора Украјине у Србији Марко Мартињук и додао да Украјина очекује и да Србија уведе санкције Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он се захвалио свима који пружају помоћ и подршку додајући ипак да у овај рат не жели нико да се умеша и да га Украјина води сама. На питање да ли Украјина очекује да Србије уведе санкције Русији, Мартињук је потврдно одговорио. „25. априла председница европске комисије Урсула фон дер Лајен је јасно рекла да је агресија Руске федерација на Украјину претња европској безбедности. Србија је јасно одлучила да је на европском путу па тако као што очекујемо да све европске земље пруже подршку нама, како финансијске, хумантиране тако и подршку кроз санкције такође“ , додао је заменик амбасадора. Он се захвалио Србији што је гласала за избацивање Русије из Савета УН за људска права. Одговарајући на оптужбе које стижу из Русије да Украјина не одлучује сама већ да уместо ње одлучује Запад, заменик амбасадора је рекао да је Украјина суверена држава и апсолутно независна. Одговарајући на питање у којој мери су заиста јаке ултрадесничарске снаге у Украјини о којима говори руска страна, Мартињук је истакао да је украјински председник Володимир Зеленски јеврејин, градоначелник Кијева Володимир Кличко је пола рус, пола украјинац, његова бака је преживела Холокауст_ а шеф Савета безбедности Украјине Олексиј Данилов је бивши градоначелник Луганска. „Тако да не бих рекао да смо нацисти али ја мислим да сваки човек који је против Путина, за Путина је нациста“, додао је. Он је навео колико пута је раније портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова проглашавала државе нацистичким. „Она је прогласила нацистима пре Украјине Јапан, онда је прогласила Шведску, Летонију, Естонију, Пољску, пројекат за пријатељивање организованог криминала и корупције…“, прочитао је са свог списка заменик амбасадора. Заменик амбсадора је изнео и податак да је током два месеца Руска Федерација искористила 2000 крстаречих пројектила у Укајини, док је у току пет година у Сирији искористила око 100 оваквих пројектила. Одговарајући на питања да ли постоји опасност од употребе нуклеарног оружја, Мартињук наводи да опасност од нукларне катастрофе постоји јер су руске снаге већ гранатирале у близини нуклеарки. Коментаришући изјаву Сергеја Лаврова, шефа руске дипломатије да постоји опасност од трећег светског рата, заменик амбасадора Украјине у Србији је рекао: „Ми немамо нуклеарно оружје, зато ми нисмо претња свету“. Украјина је била трећа по реду земља по арсеналу нуклеарног оружја али она то, како додаје, сада нема јер Украјина жели мир. Како је истакао, 93 посто Украјинаца верује у победу. „Сада постоји израз у свету ’Буди храбар као Украјинац’, али знате ми немамо другог избора, ово је наша земља, ми немамо другу земљу и морамо да бранимо наши земљу“, додао је.

Нови амбасадор чека акредитив Александра Вучића

Након што је прошлом амбасадору Украјине у Србији истекао мандат, нови амбасадор ове државе Володимир Толкач је већ у Београду само чека да преда акредитиве председнику Србије Александру Вучићу, рекао је Мартињук. „То је све сада дипломатска процедура. Све зависи од српске стране, то може трајати пет дана, може трајати и четири месеца. Наш амбасадор је већ овде и он је спреман да дође код Александра Вучића“, истакао је Мартињук. Иначе, Марко Мартињук, заменик амбасадора Украјине у Београду тренутно говори у име амбасаде јер је старом украјинском амбасадору у Србији Олександру Александровичу истекао мандат, а нови чека акредитиве.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92