Русија

ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИКАНЦИ: „Русија није успела“; „Украјина може уз добру опрему“

Амерички државни секретар Ентони Блинкен оценио је данас да Русија „није успела у Украјини, али Украјина успева“.

„Русија је намеравала да одузме суверенитет Украјини, да јој одузме независност, али није успела“, рекао је Блинкен током конференције за новинаре на непознатој локацији у близини пољско-украјинске границе, преноси ЦНН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Блинкен је указао да је Русија покушала да потврди моћ своје војске и своје економије.

„Ми, наравно, видимо управо супротно. Не знамо како ће се даље одвијати овај рат, али знамо да ће суверена независна Украјина постојати много дуже него Путин на политичкој сцени“, рекао је Блинкен.

Амерички државни секретар и секретар за одбрану САД Лојд Остин састали су се јуче у Кијеву са украјинским председником Володимиром Зеленским и другим украјинским званичницима.

Блинкен је потврдио Зеленском да ће се америчке дипломате вратити у Украјину, ракао је један високи званичник стејт департмента и додао да је амерички државни секретар најавио да ће председник САД Џозеф Бајден именовати дипломату Бриџит Бринк, која је тренутно на дужности америчке амбасадорке у Словачкој, за амбасадорку САД у Украјини. Тајно путовање – јавна помоћ од 700 милиона долара

Министар одбране САД: Украјина може да добије рат ако има добру ратну опрему

Украјина може да добије рат против Русије ако располаже добром опремом, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин после повратка из посете Кијеву у којој је био са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном.

„Прва ствар за победу је веровати да можеш победити. А они (Украјинци) су уверени да могу победити, рекао је Остин неколицини новинара у Пољској близу украјинске границе.

„Они могу да победе ако имају добру опрему, добру подршку“, рекао је Остин после посете Кијеву током које су се двојица америчких министара састала са украјинским председником Володимором Зеленским, преноси Франс прес.

Новинари нису могли да их прате до Кијева из безбедносних разлога и чекали су их на граници са Пољском по повратку, а такође није дозвољено новинарима да објаве тачно место на пољској граници где су се с њима састали.

У снимку састанка Блинкена и Остина које је касније објавило украјинско председништво, Блинкен је хвалио изузетну храброст и водјство Украјине у одвраћању „стражне руске агресије“. „Навикли смо да вас видимо на видеу широм свет, али је сјајно, добро је видети вас уживо, рекао је Блинкен Зеленском са приметним осмехом.

Остин је рекао да је „свет инспирисан“ Украјином у рату и да ће Америка наставити да је подржава.

Русија послала ноту САД, захтева обуставу испорук оружја Кијеву

САД су потврдиле да су државни секретар Антони Блинкен и министар одбране Лојд Остин састали са председником Украјине Володимиром Зеленксим. На састанку у Кијеву, САД су поновиле своју подршку Украјини и обец́але више од 700 милиона долара (589 милиона фунти) војног финансирања за помоц́ њиховим ратним напорима, кажу званичници.

Русија је упутила ноту Сједињеним Америчким Државама са захтевом да обуставе испоруке оружја Украјини, изјавио је данас руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Он је за ТВ Русија-24 оценио да америчке испоруке оружја Украјини не доприноср тражењу дипломатског решења, преноси лист Известија.

„Да ли смо упутили ноту, да, истакли смо неприхватљивост ситуације када САД снабдевају Украјину оружјем, тражили смо да се прекине та пракса“, нагласио је Антонов.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг