Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР МАЛИ: Данас исплата 10.000 динара

Новац данас леже на рачуне запослених у центрима за социјални рад и установама социјалне заштите односно домовима за старе, домовима за лица ометена у развоју…

Почела је исплата по 10.000 динара државне помоћи за око 7.980 запослених у социјалним установама, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Новац данас леже на рачуне запослених у центрима за социјални рад и установама социјалне заштите односно домовима за старе, домовима за лица ометена у развоју, домовима за душевно оболела лица… То значи да на 10.000 динара државне помоћи могу да рачунају неговатељице, васпитачи у социјалним установама, односно у домовима за старе, као и запослени на одржавању хигијене, стручни сарадници, административни радници и други запослени“, рекао је Мали.

Подсетио је да је половином јануара уплаћено по 10.000 динара свим запосленима у здравству, као и да су од јануара увећане и плате у јавном сектору од седам до осам одсто.

„У фебруару смо уплатили 100 евра за младе и 20.000 динара пензионерима. Тиме је држава показала да је јака и стабилна и у време кризе“, навео је он.

Како је објаснио, овом уплатом се не завршава помоћ државе, јер је планирана још једна помоћ од 100 евра за младе.

„Држава је првих 100 евра исплаћивала у фебруару ове године и тада је новац добило око 1,1 милион младих. Право на нових 100 евра државне помоћи имају сви млади од 16 до 29 година. Пријављени за овај вид помоћи, новац могу да очекују у прва три дана јуна“, објаснио је он.

Мали је рекао да су све досадашње помоћи државе, заправо важне економске мере, јер се новац која држава издваја, враћа у буџет, јер се поспешује привредна активност и одржава ниво потрошње.

„Ако се осврнемо на помоћ младима, држава им показује да је ту за њих. Између осталог, од 1. јануара ове године, пошто су млади у фокусу наше политике, држава је обезбедила 300.000 динара за прво рођено дете и додатних 100.000 динара за друго и треће дете. Подсетићу и да од ове године дајемо 20.000 евра мајкама, ако роде дете од 1. јануара ове године, за куповину првог куће или стана“, навео је Мали.

Закључио је да без обзира на глобалне изазове, домаћинска Србија има довољно новца да помогне онда када је најнеопходније и да има довољно снаге да побеђује као никада до сада.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф Бизнис