Русија

ОГЛАСИО СЕ ПУТИН: „То ће утицати на целокупну светску економију“

Москва — Руски председник Владимир Путин рекао је да ће покушаји западних земаља да истисну руске снабдеваче енергентима утицати на целокупну светску економију.

Снабдевање енергентима из Европе и САД коштаће „вишеструко скупље“ од снабдевања из Русије, а покушаји да се Русија истисне са тржишта енергената погодиће читаву светску економију, сматра руски председник. Према његовим речима, то препознају и партнери из „непријатељских земаља“, преносе руски Телеграм канали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је, на скупу о нафтној и гасној индустрији, такође изјавио да банке у овим земљама одлажу плаћање руских енергената, пренела је Раша тудеј.

„Има пропуста у плаћању извозних испорука руских енергената. Банке из непријатељских земаља одлажу пренос плаћања. Да подсетим да је већ постављен задатак да се плаћање енергената пребаци у националну валуту, да се постепено удаљимо од долара и евра“, рекао је Путин додавши да је стратешки задатак припремити руско девизно тржиште за прелазак на обрачуне у националним валутама.

Он је такође навео да је разумна замена за руски гас за Европу могућа у будућности, али да сада једноставно не постоји.

Подсетимо, Путин је 31. марта потписао указ о трговини гасом са непријатељским земљама. Према његовим речима, да би западне земље могле да купују гас од Русије, морају да отворе рачуне у руским банкама.

 

 

 

 

 

 

Извор Б92