Свет

ОГЛАСИО СЕ ЗЕЛЕНСКИ: Ужаснуо ме је шеф чланице ЕУ, нисам могао да верујем шта ме пита

Украјински председник Владимир Зеленски на питање да ли мрзи Русију одговара потврдно.

Само неколико сати након што је свет обишла вест о ракетирању железничке станице у Краматорску, у којем је погинуло више од 50 људи, украјински председник Владимир Зеленски дао је велики интервју немачком дневном листу „Билд“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Више нисам у стању ни да плачем – поверио се Зеленски новинару Полу Ронзхајмеру који га је питао како се осећа након извештаја о наводним масакрима у Бучи и Краматорску.

Раније током дана, посетио је Бучу у друштву председнице Европске комисије Урсуле вон дер Лајен.

– Такав вам је наш ратни живот. Имали смо трагично јутро, а онда важан састанак. Али, немогуће је навикнути се на толико жртава, рекао је Зеленски.

Мрзи ли Русију, желео је да зна „Билдов“ репортер, а Зеленски је искрено одговорио:

– Да, осећам мржњу према Русији, према руским војницима. Када видим те призоре… Убијена деца, њихови лешеви без ногу и руку. Осећам љутњу, то је грозно.

У таквим се ситуацијама увек, каже, сети и своје деце.

– Постоје важни тренуци попут стицања дипломе или венчања, а онда помислите на родитеље те убијене дјеце па схватите да они никада неће имати те тренутке са својим синовима и кћерима – емотиван је Зеленски кога у таквим ситуацијама, како се наводи, обузима бес.

Каже да не зна јесу ли Руси заиста правили пописе људи које су намеравали да убију у Бучи, о чему је известио „Билд“ позивајући се на неке сведоке из тог кијевског предграђа.

– Али, видјели смо да су убијали цивиле… А за пописе сам чуо да постоје у већим градовима као што је Херсон. Али, шта се тачно тамо догађа, не знамо. Многа су места једноставно сравњена са земљом. Нема више ни кућа, ни људи, не знам шта ћемо затећи тамо – изјавио је Зеленски.

Шта је најгоре што је доживео у протеклих неколико дана?

– Водећи политичар из Европске уније хтео је да му дам доказ како ратни злочини у Бучи нису исценирани! То је реторика каква обично долази из Кремља – поверио се Зеленски „Билдовом“ новинару, али није хтео да именује тог политичара. Ипак, на питање је ли реч о челнику владе неке државе чланице, одговорио је потврдно.

На питање да ли је Немачка главни кривац за отезање с увођењем оштријих санкција против Русије, Зеленски каже да је званични Берлин само један од одговорних.

– Да, неке државе, а Немачка је једна од њих, се противе ембаргу на нафту и гас. Али, драго ми је да пети пакет санкција ЕУ укључује ембарго на угаљ и дрва – рекао је и наставио с критикама на рачун Берлина.

– Немачка нам није дала подршку у наоружању. Отворено је рекла да нећемо постати чланица НАТО-а. Али, морам да будем искрен и кажем да се немачка реторика промијенила. Немачка јесте конзервативна и хладна, али покренула се – сматра Зеленски који истиче да су његове критике пре свега усмерене на немачке политичаре на власти, а не и на немачки народ.

– Не, народ никако није хладан. Видио сам скупове подршке, окупио се огроман број људи. На тим скуповима сам видио право лице Немаца, утврдио је Зеленски.

Је ли, након свега, и даље спреман да седне за сто у четири ока с Владимиром Путином?

– Јесам. Украјина данас нема другог избора него да седне за преговарачки сто. У Русији само једна особа може да одлучи када ће рат завршити, и нико осим њега – рекао је.

На питање о упоредним фотографијама које га приказују пре рата и након масакра у Бучи, на којима се виде два потпуно различита човека, Зеленски каже да је уверен да ће се једног дана вратити на оног себе какав је био пре рата.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке