Свет

ОПАСНА ОДЛУКА КОЈА МОЖЕ ИЗАЗВАТИ РАТ: Две државе подносе захтев за улазак у НАТО – једна се граничи са Русијом

Шведска и Финска договориле су се да истовремено поднесу захтев за чланство у НАТО, пише швески лист Експресен.

Две земље сагласиле су се да аплицирају између 16. и 22. маја, односно током посете финског председника Саулија Ниниста Стокхолму 17. и 18. маја, пише лист позивајући се на извор из шведске владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И фински Илталехти објавио је да је Стокхолм пренео Хелсинкију јасну жељу да обе земље истовремено аплицирају за чланство у Алијанси.

Подсетимо, раније је заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев рекао да ће Русија имати званично више регистрованих непријатеља након што се Шведска и Финска придруже НАТО-у.

– Шведска и Финска са зверском озбиљношћу разговарају о могућности придруживања НАТО-у. Алијанса је спремна да их прихвати у што скоријем року и са минималном бирократском процедуром – написао је Медведев на “Телеграму”.

Медведев је истакао да уколико Шведска и Финска уђу у НАТО, дужина копнене границе Алијансе са Русијом ће се више него удвостручити, уз напомену да ће те границе, природно, морати да буду ојачане.

Осим тога, Медведев је нагласио да ће потенцијални улазак Финске и Шведске у Алијансу значити да поштовање ненуклеарног статуса Балтика не долази у обзир.

– Равнотежа мора бити поново успостављена. До сада, Русија није предузела такве мере нити је намеравала – додао је Медведев.

Извор: drugacije.srbijadanas.com