Свет

Ова земља жели да се уједини са Русијом

У Јужној Осетији би могла бити одржана два референдума – први, о прикључењу Русији, а након тога може бити одржан референдум о поновном уједињењу са руском Северном Осетијом, изјавио је председник републике Анатолиј Бибилов

Према његовим речима, у току су консултације са Москвом, а референдум би могао да буде одржан након 10. априла..

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бибилов је истакао да до директног уласка у Русију и истовременог уједињења Осетије неће доћи, јер „то није дозвољено законом“. Тако је Бибилов нагласио да тек када „Јужна Осетија већ буде део Руске Федерације“, тада већ треба да се одвијају процеси уједињења Осетије и „тада већ треба да буду два референдума“.

Бибилов је подсетио да је у Русији већ било примера уједињења региона. Он је рекао да постоје „две фазе, могло би се рећи, уједињење Осетија и Осетија.“

Лидер републике, који је недавно посетио регион Донбаса, напоменуо је да је погрешно повезивати завршетак текуће специјалне војне операције Русије у Украјини и референдум у Јужној Осетији о придруживању Руској Федерацији.

Осим тога, рекао је да је историјска подела Осетије на север и југ двадесетих година прошлог века политички неспоразум. Он је објаснио да је уједињена Осетија ушла у састав Руске империје још 1774. године, а да је у прошлом веку подељена на два дела без мишљења народа.

Прошлог месеца, портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је да Вашингтон неће прихватити чињеницу да се Јужна Осетија придружи Русији, пошто су САД поново потврдиле своју посвећеност територијалном интегритету Грузије.

Како се наводи у саопштењу, одлука ће бити донета на исти начин на који Вашингтон раније није признао Крим као руски, а касније и независност Доњецке и Луганске Народне Републике.

Јужна Осетија је мања отцепљена држава на Јужном Кавказу која све своје границе дели са Грузијом осим севера, који дели са Русијом. Русија, Венецуела, Никарагва, Науру и Сирија су признале ту земљу као суверену државу.

Док Грузија не контролише Јужну Осетију нити је признаје као државу, грузијска влада и већина чланица УН-а сматрају да је та територија део земље, што је назива регионом Цхинвал.

После петодневног рата у августу 2008, када је Грузија покушала да насилно реши питање независности републике, започевши бомбардовање главног града отцепљене републике, Цхинвала. Као одговор на то, Русија је покренула војну операцију за „наметање мира“ у Грузији. Убрзо је постигнуто примирје. Од рата руководство Јужне Осетије је истицало жељу да постане република унутар Руске Федерације, због чињенице да је Северна Осетија већ део Русије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке