Свет

ПЕКИНГ ПРЕСЕКАО, СПРЕМА СЕ ПОТЕЗ ПОСЛЕ КОГА СЕ СВЕ МЕЊА

Фото: Јутјуб

Кинески државни нафтни и гасни гигант (CNOOC) наводно се спрема да напусти САД, Уједињено Краљевство и Канаду због све веће забринутости у вези са санкцијама, прописима и растућим трошковима, пише Ројтерс.

Односи између Кине и западних земаља су се погоршали у последњих неколико година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Везе Пекинга са Вашингтоном су се пореметиле након што је бивши амерички председник Доналд Трамп покренуо трговински рат великих размера проти Кине, уводећи високе увозне тарифе на широк спектар кинеске робе.

Тензије су се недавно заоштриле пошто је Кина одбила да осуди руску војну операцију у Украјини.

Највећи кинески произвођач нафте и гаса на мору, CNOOC, настоји да напусти Запад путем продаје „маргиналне и тешко управљиве“ имовине у три земље, наводи Ројтерс позивајући се на неименоване индустријске изворе.

Саговорници британске агенције, који су због осетљивости теме захтевали да остану анонимни, рекли су да је највишем руководству компаније све теже да управља имовином у западним земљама због прописа и високих оперативних трошкова.

ЦНООЦ, који је ушао на тржиште ове три земље куповином канадског енергетског предузећа Некен 2013. године за 15 милијарди долара, уклоњен је са Њујоршке берзе након што је покренута Трампова кампања против Кине.

Пре тога, компанија је две деценије била котирана на Вол Стриту. Администрација актуленог америчког председника Џоа Бајдена уклоника је ову корпорацију са своје „црне листе“ пре око годину дана.

Кинески енергетски див поседује у САД-у имовину на копну у басенима нафтних шкриљаца Игл Форд и Ниобрара, а такође има и уделе и у морским нафним пољима Стампед и Апоматок у Мексиччком заливу, преноси Блиц.

У Британији, ова компанија послује на три локације на североистоку Шкотске, а такође држи и поље нафтног песка и гаса из шкриљаца у Канади.

– Имовина попут оне у дубоким водама Мексичког залива је технолошки изазовна и CNOOC је заиста морао да ради са партнерима да би овладао послом, али руководиоцима компанија није било дозвољено чак ни да посете канцеларије у САД – рекао је један високо позиционирани менаџер из ове индустрије, преносе медији.

Додаје да је то за компанију било мучно свих ових година, и да је стављање CNOOC-а на црну листу Трампове администрације погоршало ситуацију.

Поред тога, најновије санкције које су САД увеле Русији могу могле би да погоде имовину CNOOC-а, кажу извори Ројтерса.

Ова корпорација, која се спрема за излазак на Шангајску берзу у априлу, наводно планира куповину имовине у Латинској Америци и Африци.

CNOOC је, према пословним извештајима, производио око 1,57 милиона барела еквивалента нафте дневно 2021. године, од чега 62.000 барела на локацијама у Канади, а 80.000 на локацијама у другим деловима Северне Америке.

Свеукупно, њена проиводња у САД, Великој Британији и Канади износи скоро 220.000 барела еквивалента нафте дневно, према прорачунима Ројтерса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

Ознаке