Издвајамо Православље

ПОЧЕЛА ЈЕ ЦВЕТНА НЕДЕЉА: Ево који обичај СВИ ВЕРНИЦИ треба да испоштују како би заштитили породицу од ЗЛА и БОЛЕСТИ

Ово се поштује у свим крајевима Србије

Православни хришћани који посте велики Васкршњи пост, својим подвигом данас улазе у шесту недељу часног поста која се назива Цветном недељом или седмицом. Цветна недеља добила је назив по празнику Цвети, којим се завршава шеста недеља Васкршњег поста, када се празнује улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исус је у је у Јерусалим дојахао на магарцу, а народ је пред њега бацао палмине гране и цвеће, па отуда назив за ову недељу – цветна. Сам назив Цветна недеља пред Цвети, значи да је у тој недељи значајну улогу имало цвеће, раст биљака, бујање читаве природе.

Још увек је обичај у бројним местима да се ових дана плету венчићи од врбових гранчица и цвећа, који се чувају за добро здравље и напредак. Ове недеље обичај је да се крече воћке, насађују квочке, али ништа што цвета не треба сејати, јер ће у том случају сав цвет сметнути и неће бити плода.

Цветима претходи Лазарева субота, дан који црква слави као успомену на Лазарево васкрсење, кога је из мртвих подигао Христос. Слави се као победа живота над смрћу, а као симбол тога држи се врбица. У цркву се на освећење носе озеленеле гранчице врбе, а сутрадан се деле верницима у цркви.

– У овој шестој недељи Часног поста, када ћеш чути јеванђеље о васкрсењу Лазара из мртвих, сабери и управи мисли своје на чисто срце које Бога види. И пробај чистоту срца свога на овоме чуду васкрсења четвородневног мртваца. Нечисто срце неће на овоме догађају видети Бога нити чудо Божје, него ће срицати своју клапњаву о хипнотизму, сугестији и другим врачаријама, које су стекле своје научне рубрике. И ти, ако не будеш овде видео Бога (у лицу Христа Васкрситеља) и чудо Божје у васкрсењу Лазара, значи имаш још нечисто срце – написао је владика Николај Велимировић.

Обичај налаже да сви ове седмице „завире у своје срце“, да се покају и припреме за велики празник који предстоји, јер само они „чистог срца“ могу да схвате суштину Христовог васкрснућа. Ова седмица треба да буде припрема за следећу Страсну седмицу, када посте чак и они који нису „велики“ верници зарад свог и здравља своје породице.

 

Извор: srbijadanas.com