Русија

ПОРУКА ИЗ МОСКВЕ: Нећемо вас напустити, Русија ће пружити одлучујући отпор!

Русија ће пружити одлучујући отпор свим покушајима да се конфликт у Придњестровљу реши силом, изјавио је први заменик комитета за међународне послове Савета федерације Русије Владимир Џабаров.

– Нећемо напустити грађане Придњестровља. Мислим да ће, уколико се таква потреба појави, Русија дати одлучујући отпор свим покушајима да се војним путем реши конфликт у Придњестровљу – рекао је он. Џабаров је подсетио и на чињеницу да конфликт на тој територији траје већ 30 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође наводи и да се Молдавија може наћи у веома тешкој ситуацији јер ако у Украјини на власти остане Владимир Зеленски, како је рекао, „они би пре или касније могли да стигну и до њих, до Придњестровља“.

Ситуација у Придњестровљу

У Придњестровљу су се догодила три напада – на зграду Министарства државне безбедности у Тираспољу, у близини војне јединице у близини села Паркани и на торањ радио-телевизијског центра у близини села Мајак. Тамо је уведен „црвени“ ниво „терористичке опасности“.

Истражни комитет Придњестровља покренуо је кривичне поступке по члану „терористички напад који је извршила група лица употребом ватреног оружја“. Извор у Тираспољу саопштио је да су нападе у непризнатој републици извршила три неидентификована лица која су стигла са територије Украјине.

Министарство унутрашњих послова непризнате Придњестровне Молдавске Републике у среду је потврдило да је са украјинске стране пуцано у правцу села Кобасна, где се налазе војна складишта. Шездесет одсто житеља Придњестровља су Руси и Украјинци.

Придњестровље је тражило излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја власти Молдавије да на силу реше проблем 1992. године, Придњестровље је практично постало територија која није под контролом Кишињева.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com