Свет

ПОТВРДИЛИ СУ: Спремамо се за сукоб са Кином!

Фото: Јутјуб

Тајван ће применити оно што је његова војска научила посматрајући сукоб у Украјини у предстојећим војним вежбама које имају за циљ увежбавање борбе против евентуалног кинеског напада, саопштили су данас званичници у Тајпеју.

Овогодишње војне вежбе на Тајвану биће подељене на два дела, један у мају и други у јулу, преноси Ројтерс. Мајски део би делимично био тактичко разматрање, засновано на, како је наведено, „различитим могућим акцијама Комунистичке партије Кине у вези са инвазијом на Тајван“, наводи се у саопштењу.

У јулу ће се одржати петодневне вежбе које ће укључити војнике и употребу бојеве муниције. Вежба ће се фокусирати на напад на непријатеља на мору, очување борбених снага и „интеграцију укупних снага целог народа ради подршке војним операцијама“, што се односи на реформе цивилне одбране и резервиста које имају за циљ да побољшају способност Тајвана да води рат са Кином, наводи Ројтерс.

Тајпеј је подигао ниво војне приправности од почетка сукоба у Украјини, јер је забринут да би Пекинг могао војно да реагује на острву, иако нема знакова да ће се то догодити.

О начинима на које се Тајван може одбранити од евентуалног напада Кине нашироко се расправљало, а на ту тему су одржане и консултације са Сједињеним Америчким Државама, наводи Ројтерс.

Званичници Тајпеја виде многе паралеле између сукоба у Украјини и ситуације у којој би Тајван могао да се нађе, али и указују и на велике разлике, као што су географске, нпр. Тајвански мореуз, природна препрека која би Кини отежала распоређивање копнених трупа.

Кина је одбацила свако поређење између Украјине и Тајвана и саопштила да је Тајван део Кине, а не независна држава.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930