Свет

Преокрет! ИТАЛИЈА ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ЗАПАДУ?

Италијанска нафтна и гасна група Ени спрема се да отвори рачуне у рубљама код Гаспромбанке за плаћање руског гаса, преноси Блумберг позивајући се на изворе

Италијански енергетски гигант Ени спрема се да отвори рачуне у рубљама код Гаспромбанке , омогућавајући јој да потенцијално испуни руске захтеве да се гас плаћа у локалној валути.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напомиње се да Ени још чека упутства италијанске владе и власти ЕУ у вези са условима и могућношћу коришћења таквих налога.

Раније је Гаспром обуставио испоруке горива бугарској компанији Булгаргаз и пољској  PGNiG због одбијања да плате гориво у рубљама.

Истовремено, у корпорацији су подсетили да су обе земље укључене и у транзит гаса, а ако почну неовлашћено вађење сировина из количина намењених трећим земљама, снабдевање преко њих ће бити смањено за овај износ.

Према председничком указу, Гаспромбанк мора да отвори посебне рачуне у валути и рубљама. Купац преноси потребан износ на први рачун у валути наведеној у уговору, банка га продаје на Московској берзи и добија рубље на други рачун. Од њега се плаћа Гаспрому за испоручене сировине.

Према речима Владимира Путина , Москва ће одбијање плаћања у рубљама схватити као неиспуњавање уговорних обавеза.

Западне земље увеле су нове санкције Русији након почетка специјалне војне операције демилитаризације и денацификације Украјине. Дакле, руске резерве су замрзнуте у износу од око 300 милијарди долара. Позиви на напуштање руских енергената постали су све гласнији.

Међутим, прекид ланаца снабдевања довео је до економских проблема у Европи и Сједињеним Државама , пре свега до виших цена хране и горива.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Srbijadanas.com