Свет

ПУТИН ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Финска улази у НАТО! „Суочићемо се са последицама“

Финска премијерка Сана Марин каже да је време да Финска озбиљно преиспита свој став о војној привржености.

Војна агресија Русије у Украјини приморала је Финску да преиспита своју безбедносну политику, сматра Марин и додаје да „Русија није сусед какав смо мислили да јесте“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свака одлука о тражењу чланства у НАТО-у морала би да буде донета „темељно, али брзо, у суштини – овог пролећа“, рекла је премијерка.

Она је рекла да ће се Финска суочити са последицама и ако одлучи да тражи приступање алијанси или одлучи да остане ван њега, преносе фински медији.

Премијерка је рекла да ће открити свој лични став о НАТО-у док се буду одвијале расправе о чланству у наредним недељама.

„Ако би председник или ја изнели чврста мишљења о овом питању, то би био крај дебате… Верујем да је веома важно да све централне институције Финске буду укључене у текућу дебату“, рекла је она.

Марин је такође нагласила да јој није познато да се било која садашња чланица НАТО-а противи потенцијалној кандидатури Финске.

И председник Финске Саули Нинисто каже да би широка подршка НАТО-у изражена у недавним истраживањима јавног мњења могла да отвори пут за придруживање војном блоку који предводе САД без референдума.

„НАТО мора да зна да постоји подршка народа. По мом мишљењу, то већ имамо“, рекао је он.

 

Извор: Б92