Свет

Путин добио најважнију битку – Немци пристали, Европа нема избора

Једна од највећих немачких енергетских компанија најавила је да се спрема да купи руски гас користећи систем плаћања у руској националној валути.

Иако критичари кажу да ће тиме поткопати санкције ЕУ, компанија Унипер ће за руски гас плаћати у еврима који ће онда бити претворени у рубље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Унипер на тај начин испуњава захтеве Кремља да се све трансакције обављају у руској валути.

Друге европске енергетске компаније наводно се спремају да учине исто усред забринутости око смањења испоруке.

Из компаније Унипер наводе да немају избора, али да је њихова намера да се и даље придржавају санкција ЕУ.

„Сматрамо да је могућа конверзија плаћања у складу са законом о санкцијама и руском уредбом“, рекао је портпарол компаније за ББЦ.

Он сматра и да за ову компанију и генерално за Немачку није могуће да остану без руског гаса па да би обустава испоруке за њих имала драматичне последице.

Унипер је рекао да је важно да делује у складу са законом о санкцијама и да је у блиском контакту са немачком владом по том питању, не износећи више детаља.

Европска комисија је у петак саопштила да компаније из ЕУ могу да заобиђу захтев Русије за плаћањем у рубљама без кршења санкција.

Тако ће купци руског гаса међу европским компанијама моћи да отварају рачуне у руској банци, депонују на њих девизе, претварају их у рубље и врше плаћања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs/ Klix