Свет

ПУТИН И ЛУКАШЕНКО СКОВАЛИ ПЛАН!

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск и Москва формирају савез суверених држава, коме би у будуц́ности могле да приступе и друге републике бившег СССР-а. Он је такође истакао да је Белорусија спремна на сарадњу с Русијом у свим правцима

„Захваљујући вама (сарадњи региона) имамо овакву сарадњу и покушавамо да изградимо јединствену Савезну државу на новим принципима, како се нико не би нашао увређен и како би се развијале суверене, независне државе – Белорусија и Русија. Том савезу ће се, сигуран сам, прикључити и друге републике бившег Совјетског Савеза“, пренела је Лукашенкову изјаву белоруска агенција „Белта“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер Белорусије је приликом састанка у Минску са губернатором Вороњешке области у Русији Александром Гусјевом, истакао да руски региони показују велику заинтересованост за развој сарадње са Белорусијом.

Русија и Белорусија потписале су споразум о оснивању Савезне државе 8. децембра 1999. До 20. годишњице потписивања овог документа формирана је радна група за израду индустријских смерница. Москва и Минск су их затим преформатирали у савезне програме за интеграцију. Већина је испланирана до 2025. године, а неке до 2027. године. И у Москви и Минску више пута су наглашавали да савезним програмима недостају политичка питања везана за губитак суверенитета.

Белорусија спремна за сарадњу у свим правцима

Лукашенко је још изјавио да је Минск спреман да обезбеди Русији сву потребну технику, у условима одласка с руског тржишта западних компанија.

„Белоруске компаније спремне су да Русију опскрбе свом техником, посебно у условима одласка из земље западних компанија“, истакао је лидер.

Како је нагласио, Белорусија је својевремено ставила акценат на сопствене могућности у развоју индустрије и, како је време показало, није погрешила.

„Код нас питање замене увоза (у тренутним условима западних санкција) није тако горуће као у Русији.То је зато што су се сувише надали: Немци су добри, Американци такође, имају све најбоље. Тако су увозни производи били три пута скупљи, а сада их уопште нема. Ето до чега је довела та пракса оријентисања на партнере. То су такви партнери који док те не баце на колена, неће попустити. Због тога смо спремни да у било ком тренутку и било ком правцу сарађујемо са Русијом“, оценио је Лукашенко.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/rs.sputniknews.com