Русија

ПУТИН ИМА НОВИ ПЛАН, ЦИЉА НА НЕПРИЗНАТУ ЕВРОПСКУ ДРЖАВУ!

Истакнути руски генерал, Рустам Минекајев истакао да би отцепљени део Молдавије, могао да буде следећи на мети Кремља.

Највиши руски генерал указао је на могућност да ће отцепљени део Молдавије, који је повезан са Москвом, бити следећи на видику Кремља у његовој инвазији на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рустам Минекајев, заменик команданта руског Централног војног округа, рекао је да Кремљ планира да уђе у Придњестровље као део стратегије за стварање копненог коридора за Крим, који је Москва одузела од Кијева 2014.

Минекајев је на састанку одбрамбене индустрије у руској Свердловској области рекао: „Сада смо у рату са целим светом, као што је то било у Великом отаџбинском рату“, мислећи на руски опис Другог светског рата.

„Цео свет је био против нас, а сада је иста ствар, они никада нису волели Русију“, додао је Минекајев.

Придњестровље је отцепљена држава руског говорног подручја која није међународно призната као независна, али се сматра делом Молдавије. Њену економију подржава Москва и тамо су стациониране руске трупе. Пре своје инвазије на Украјину, руски председник Владимир Путин оптужио је Украјину да спроводи „геноцид” над становништвом које говори руски у источном региону Донбаса.

Контрола над југом Украјине је још један излаз у Придњестровље, где такође постоје чињенице које указују на угњетавање становништва које говори руски“, рекао је Минекајев на састанку одбрамбене индустрије у руској Свердловској области, пренела је државна новинска агенција Тасс.

Међутим, Антон Барбашин, уреднички директор публикације Riddle Russia, критиковао је коментаре Минекајева, твитујући: „Мало звучи глупо најавити тачно где ћете следеће напасти, пре него што се обрачунате са украјинским отпором у Донбасу“.

Још почетком априла примећено је прегруписавање руског тзв. миротворног војног контингента и оружаних снага самопроглашеног Придњестровља, уз украјинску границу у смеру Одесе.

Војска Приднејстровља броји око 7.500 војника, али и око 80 хиљада резервиста, којима су се делили позиви за мобилизацију у случају даље ескалације сукоба, а у Кијеву не искључују ни могућност укључивања у отворен напад на Украјину. Велики део тамошњег становништва има и руско држављанство те може подлегати и руским војним законима.

Један од главних циљева руског напада на Украјину и јесте био излазак на границу Молдавије и „физичко“ спајање са Придњестровљем, насталим још пре распада СССР-а почетком 1990. године, када се водио и рат, у којем је руска војска омогућила њено настајање.

Власти у Придњестровљу већ су неколико пута тражили признање од Русије, а након што је Владимир Путин признао независност Доњецка и Луганска – у Тирасполу су поновно затражили да се размотри њихов предлог о томе да се прво призна њихова независност, па прими у састав Русије.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке