Свет

Путин побеснео после потапања „Москве“

Са Путином се нешто десило после потапање „Москве“, тврде извори „Фајненшел Тајмс“.

Руски председник Владимир Путин изгубио је интерес за дипломатско решење рата који је покренуо у Украјини и чини се да се у потпуности усредсредио на освајање што је могуће већег комада украјинске територије, објавио је „Фајненшел Тајмс“ позивајући се на три особе за које тврди да су добро упућене у разговоре који се воде с челником Руске Федерације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ФТ пише да је Путин озбиљно разматрао склапање мировног споразума с Украјином након што су се његове трупе на ратишту с почетком војне операције сусреле с низом проблема, али сада се људима који су укључени у преговарачке напоре поверио да уопште не види смисла у постизање договора.

„Путин искрено верује бесмислицама које свакодневно емиује руска телевизија и жели велику победу, изјавила је једна од три споменуте особа за ФТ.

Иако су Москва и Кијев крајем марта на састанку својих делегација у Истанбулу били договорили нацрт могућег споразума, разговори су запели након што је украјински предсједник Володимир Зеленски Русију оптужио да је починила ратне злочине против цивилног становништва у градовима као што су Буча и Мариупољ.

Путин је недуго након тога и јавно рекао да су мировни напори зашли у слепу улицу, а ствар је додатно погоршало украјинско потапање руске крстарице „Москва“, што је, тврде два извора ФТ-а, Путина разбеснило.

„Било је наде да ће се постићи договор. Путин се стално предомишљао јер мора да пронађе начин да из овога рата изађе као победник. Али онда је стигла вест о потапању Москве и није више хтео да потписује ништа јер након тога никако не би изгледао као победник с обзиром да је чињеница да је то било понижење“, тумачи један извор.

И украјинска страна и западни званичници од самог почетка сумњају у Путинову склоност мировним преговорима и верују да их он заправо само користи како би купио време за напредак своје војске на фронту.

Људи упућени у разговоре с њим тврде за ФТ да им се чини како он има прилично искривљену слику читавог рата, а за то сматрају одговорним његове генерале и наратив који пласира руска државна телевизија. У том смислу истичу податак да Путин инсистира, упркос свим доказима који указују на управо супротно, како руске трупе у Украјини не гађају цивилне циљеве.

Као што је познато, као посредници између украјинске и руске стране који су настојали да организују састанак Путина и Зеленског досад су се јављали турски председник Ердоган, председавајући Европског већа Шарл Мишел и олигарх Роман Абрамовић.

Истовремено, преговарачке делегације које су се од почетка рата састајале на неколико различитих локација, а готово свакодневно су разговарале и онлине, настојале су се договорити о сигурносним гаранцијама које би низ држава дао Украјини у замену за проглашење њене неутралности и одустајања од стремљења према учлањењу у НАТО.

Ипак, у петак је Путин Мишелу у телефонском разговору рекао да су преговори заглавили оптужујући Украјину да је „подигла зид“. Додао је и да „није прави тренутак“ за састанак са Зеленским, тврди за ФТ особа упозната са садржајем разговора.

Преговарачи су протумачили да то значи како Русија верује да може да заузме још територија, а не да би то била индиција како је за разговоре потребно још времена.

„Путин свим силама покушава да избегне састанак са Зеленским. Он жели да пре њиховог сусрета све већ буде одлучено“, каже једна особа укључена у преговоре.

Сам Зеленски је у суботу изјавио да жели наставак разговора, али је упозорио да ће то бити немогуће ако крене убијање последњих украјинских бораца у Мариупољу или ако руска војска у у Херсонској области организују референдум о одцепљењу те регије. Званичници у Кијеву страхују да би Путин могао отићи даље од освајања Донбаса односно да би могао да покуша да окупира цели југоисток Украјине и у потпуности одсећи ту државу од приступа мору.

Истовремено, иако је Кијев уверен да има снаге да одбије руске трупе након што је Путин евидентно одустао од свог првобитног плана брзог освајања целе земље, постоји бојазан и да би, у случају додатних потешкоћа на бојишту, Москва могла да посегне за тактичким нуклеарним наоружањем.

Ердоган нуди помоћ

„Зеленски је Михелу на састанку у Кијеву који је одржан у среду рекао да украјинско јавно мњење не подржава наставак мировних преговора као и да је оружани отпор популарнији од давања уступака“, препричао је за ФТ један од извора.

Ердоган је у недељу у телефонском разговору Зеленског покушао да га наговори да се врати за преговарачки сто поручивши му да је спреман да пружи помоћ у том смислу.

Он је у петак најавио да би се ових дана требало да се чује са Путином, закључује свој чланак Фајненшуал тајмс наводећи да до закључења броја нису добили коментар од Портпарола Кремља и Романа Абрамовича.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист

Ознаке