Русија

ПУТИН ШОКИРАО ЗАПАД: „Лично сам читао документа о Косову“

Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале су независне по аналогији са одлуком Међународног суда о Косову, саопштио је руски лидер Владимир Путин на састанку са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.

„Веома сам добро упознат, лично сам читао документа Међународног суда УН о Косову. Добро се сећам одлуке Међународног суда где пише да приликом реализације права на самоопредељење одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу од централних власти да прогласи свој суверенитет. То је речено у вези Косова и то је одлука међународног суда. Ту одлуку су сви подржали. Лично сам читао све те коментаре органа САД, европских земаља, сви су то подржали. Ако је то тако, онда ДНР и ЛНР имају исто право да прогласе свој суверенитет, не обраћајући се централним органима власти Украјине, јер је преседан направљен“, рекао је Путин, преноси Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски лидер је истакао да је Русија била приморана да призна независност ДНР и ЛНР како би зауставила геноцид који је Кијев спроводио над локалним становништвом. То се догодило након што је Украјина саопштила да неће спроводити Минске споразуме.

„Још једном понављам: то је била изнуђена мера како би окончали страдања људи који живе на тим територијама. Нажалост, наше колеге на Западу то радије нису примећивале“, истакао је Путин.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/rs.sputniknews.com