Свет

ПУТИН УДАРА У АХИЛОВУ ПЕТУ АМЕРИКЕ, ТАМО ЈЕ ПАНИКА

Обавештајци САД упозоравају да би Русија могла да уништи америчке сателите и тако у потпуности онеспособи НАТО војску. Осим тога, и цивили би били у проблему јер су скоро сви сервиси, од банкомата преко навигације до великих компанија, повезани преко сателита

Американци су у паници јер би руски председник Владимир Путин могао да им уништи сателите и тако у потпуности онеспособи НАТО трупе, али и цивилно друштво. Будући да је на Западу скоро све повезано преко сателита, од навигације преко банкомата до великих компанија, и војници и грађани би се нашли у невиђеном проблему кад би остали без свега тога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ахилова пета

Након што је Путин у среду упозорио да ће употребити „оружје какво нико на свету нема“ уколико се неко умеша у рат у Украјини, обавештајне службе САД кажу да се не ради само о напредном нуклеарном наоружању, које Русија поседује, већ и о – антисателитском.

Америчка Одбрамбена обавештајна агенција (ДИА) још половином априла упозорила је на могућност да Путин искористи антисателитско оружје.

– Русија гледа на америчку зависност од свемира као на Ахилову пету, значи као на најслабију тачку. Због тога развија свемирске системе како би неутралисала или прекинула све америчке космичке сервисе – упозорили су из ДИА.

Њихови обавештајци подсетили су на то да је Путин у новембру тестирао напредно антисателитско оружје.

– Русија је тада уништила стари совјетски сателит, што је била само демонстрација моћи. Сада знамо да Русија поседује антисателитско оружје, а оно ће бити још више усавршено до половине 2020-их година – казали су амерички обавештајци.

Како су додали, Русија већ ма ласере, стациониране на Земљи, који могу да онеспособе сензоре сателита.

– Ти системи су још 2018. у функцији руских аерокосмичких војних снага. Ускоро ће Русија имати и ласерске системе, који могу представљати још већу претњу по сателите, по њихову саму структуру, а не само електрооптику – казали су званичници ДИА.

Бивша службеница ДИА Ребека Кофлер објаснила је за америчке медије да су Руси с правом закључили да су сервиси који иду преко сателита најслабија тачка Америке.

– Руски стратези су четврт века посматрали америчку војну тактику у ратовима на Косову, у Ираку, Авганистану, Либији и Сирији. Схватили су да је Америка супериорнија у свемирској технологији, али и да јој је то Ахилова пета, јер војска САД скоро у потпуности зависи од тога. Много цивилних возача било би изгубљено без ГПС навигације, али би војска без ње остала слепа и глува. Исто као и цивили, америчке трупе користе скуп од 31 ГПС сателита за усклађивање својих операција, тачно утврђивање мета и налажење војника и осталог војног особља. Москва зато настоји да ослепи и оглуви америчку војску. Осим тога, нападом на сателите Русија би могла да неутралише и супериорно америчко конвенционално оружје, које такође има сателитско навођење – изјавила је Кофлерова.

Беспомоћне трупе

Она је додала да би Русија уништењем сателита паралисала америчке снаге и психолошки јер би их оставила беспомоћне.

– Руски војни теоретичари често пишу о важности циљања и техничких и психолошких способности непријатеља. Планирају да дезорганизују стране трупе и ослабе њихову вољу за борбом. То је суштина Путиновог „асиметричног“ приступа ратовању. Москва верује да може да победи Америку у рату у свемиру. Истина, Америка има много више тога да изгуби у том рату, јер је осим војске и цело цивилно друштво зависно од сателита – од банкомата до канцеларија – каже Кофлерова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс