Свет

РАТ СЕ ШИРИ НА МОЛДАВИЈУ? Кијев: Побуњеници у Придњестровљу се дижу на оружје

Сукоб у Украјини могао би да се прошири и на суседну Молдавију и самопроглашену парадржаву Придњестровље која лежи уз украјинску границу у смеру Одесе.

Док се напади на Одесу настављају, нешто се „крчка“ и у Молдавији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси Украјинска правда, позивајући се на локалне војне изворе и молдавске медије, примећено је прегруписање руског тзв. мировног војног контингента и оружаних снага самопроглашене парадржавне творевине Придњестровље, уз украјинску границу у смеру Одесе.

Одеса је око 180 км од молдавске, односно придњестровске границе, војни контингент у тој одметнутој молдавској провинцији броји 1500 војника, а војска Придњестровља, према њиховим подацима, броји око 7500 војника, али и око 80 хиљада резервиста, којима се, преносе локални медији, деле позиви за мобилизацију.

Јутарњи лист подсећа да добар део тамошњег становништва има и руско држављанство те подлеже и руским војним законима.

Због тога у Кијеву не искључују могућност да су тамошње снаге стављене у стање приправности због могућих провокација и демонстративних деловања уз границу, али ни могућност укључивања у директни напад на Украјину, у случају почетка инвазије на Одесу, било као учесници или „дистракција“ за Украјинце.

Западни аналитичари тврде да је један од главних циљева руског напада на Украјину био излазак на границу Молдавије и „физичко“ спајање са Придњестровљем које је настало још пре распада СССР-а почетком 1990. године, када се водио и рат, у којем је руска војска омогућила њено настајање.

Власти у Придњестровљу већ су неколико пута тражили признање од Русије, а након што је Владимир Путин признао независност Доњецка и Луганска, у Тирасполу су поновно затражили да се размотри њихов предлог о тома да их Москва прво призна а онда и прими у састав Русије.

Следећег викенда, 10. априла, у грузијској покрајини Јужној Осетији, чију је државну независност Русија признала још 2008. године, биће спроведен референдум о припајању Русији.

Након интервенције у Украјини Молдавија се одмах појавила (уз Грузију) као могућа седећа мета Путинових планова, тврде западни стручњаци. Москва понавља да је војну операцију покренула како би спасили руско становништво на истоку од репресије и угњетавања.

Одмах на почетку сукоба, продемократска председница Маја Санду затражила је од Брисела хитну кандидатуру за чланство Молдавије у ЕУ.

Молдавија је најавила да не жели у НАТО и да је спремна да задржи неутрални статус уз одређене безбедносне границе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс