Свет

РУСИ УМИРУ НАКОН ОДЛАСКА ИЗ ЧЕРНОБИЉА: Украјинци у неверици

Руски војници који су заузели Чернобиљ раширили су радиоактивни материјал по читавом постројењу, казали су радници бивше електране, а један је војник чак носио извор радијације голим рукама.

Радници Чернобиља су описали како су руски војници, који су крајем фебруара заузели бившу електрану на месец дана, вероватно били изложени потенцијално штетним дозама радијације, што значајно повећава ризик од развоја рака, чак и десеценијама касније. Објављено је да је један војник од тога већ и умро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снимке настале дроном, а које је у јавност пустила украјинска војска, откривају да су војници копали ровове у близини Црвене шуме, која је до данашњег дана једно од најрадиоактивнијих места на земљи и место једне од највећих нуклеарних катастрофа у историји.

Новинари су открили омоте од хране, војну опрему и загореле посуде за кување, што сугерише да су руске трупе у тим рововима провеле неко дуже време.

Једна порција војног оброка пронађена на том месту показивала је ниво радијације 50 пута веће од нормалне, јавио је ЦНН.

Такође постоје и докази недавне ватре на том подручју, што значи да су војници били изложени и радиоактивном диму, као и прашини која се дигла са тла.

Запосленици нуклеарне електране су казали како су руски војници контаминирали бившу електрану радиоактивним материјалом који су донели на својим чизмама по повратку из Црвене шуме.

Резултат тога су повећани нивои радијације у читавој бившој електрани, преноси „Јутарњи лист“.

– То је доиста лудо. Стварно немам појма шта су тамо радили. Али, видимо да су ишли тамо, а кад су се вратили, ниво радијације се повећао – казао је украјински министар енергетике Герман Галушченко.

Радници бивше електране кажу како су нивои радијације, према Светском нуклеарном удружењу, тек нешто више од нивоа које се природно појављују. Ипак, док једнократно излагање не мора бити штетно, континуирана изложеност представља велики ризик по здравље.

У једном посебно опасном и непромишљеном инциденту, руски војник је голим рукама преносио извор кобалта-60 у спремишту за радиоактивни отпад, рекао је Валериј Симионов, главни инжењер за сигурност у електрани.

Тај војник је у неколико секунди себе изложио толико високом нивоу радијације која се није могао измјерити ни Гајгеровим мерачем, казао је Симионов. Није познато шта се касније догодило са војником.

Иако електрана у Чернобилу више није у погону, њени радници одржавају постројење још од катастрофе 1986. како би спречили даље цурење радијације.

Руске снаге су опколиле електрану крајем фебруара, узевши за таоце украјинске војнике који су чували електрану.

Руси су електрану држали месец дана, али постројење је сада поновно под контролом Украјинаца.

Приступ електрани поновно је омогућен ове недеље, али је изашло на видело како су мало руски војници марили за нуклеарну сигурност. ЦНН пише да су Украјинци након повлачења руса у Чернобиљу затекли „луде“ призоре.

Током своје посете Чернобиљу у петак, бивши украјински председник Петро Порошенко је рекао како је Путинова инвазија тог подручја показала како је руски председник стварна опасност за остатак Европе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист