Свет

Руси упозорили да ће након уласка Шведске и Финске у НАТО, Балтик бити на нишану руског нуклеарног оружја

Ако Финска и Шведска уђу у НАТО, Русија ће морати да ојача своје границе са овим земљама, наводи Гардијан, рекао је заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев.

„У овом случају више неће бити могуће говорити о било каквом ненуклеарном статусу Балтика – равнотежа се мора успоставити“, додао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва је упозорила да ће бити принуђена да ојача одбрану на Балтику ако се Финска и Шведска придруже НАТО-у, укључујући и размештање нуклеарног оружја, пише Гардијан, позивајући се на заменика председника Савета безбедности Русије Дмитрија Медведева.

Финска и Шведска, како објашњава издање, сада разговарају о томе да ли да напусте политику несврставања са војним блоковима која је вођена деценијама и уђу у НАТО.

Истовремено, лидери две северне земље саопштили су да је увођење руских трупа у Украјину променило „ цео безбедносни пејзаж “ у Европи.

Како је приметио Медведев, улазак Шведске и Финске у НАТО ће више него удвостручити дужину копнених граница алијансе са Русијом. Наравно, ове границе ће морати да се ојачају, нагласио је бивши председник Русије.

„ У овом случају, више не можемо да говоримо о било каквом ненуклеарном статусу Балтика – равнотежа се мора успоставити .

Он је такође подсетио да Москва до сада није предузимала такве мере и да их неће предузети.

„ Ако смо приморани, да: „Имајте на уму да ми ово нисмо предложили “, написао је Медведев.

Финска премијерка Сана Марин рекла је у среду да ће Финска, која дели границу са Русијом од 1.300 километара, вероватно донети одлуку о придруживању НАТО-у „ у наредних неколико недеља “.

А њена шведска колегиница Магдалена Андерссон рекла је да “ нема смисла одлагати “ ову одлуку, пише The Guardian.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs