Регион

РУСИЈА ЋЕ ОДГОВОРИТИ: Бугарска прогласила руског дипломату за персону нон грата – СТИЖЕ ОДГОВОР

Бугарско тужилаштво саопштило је да се руски дипломата, „први секретар“ руске амбасаде, бавио „обавештајним активностима“.

„Истрагом је утврђено да се лице, које ужива дипломатски имунитет, бавило нерегуларним обавештајним активностима у виду прикупљања информација од националног значаја, вероватно у интересу друге земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска амбасада у Софији касније је потврдила да је бугарска страна прогласила персоном нон грата једног службеника руске амбасаде.

– Истрагом је утврђено да се лице, које ужива дипломатски имунитет, бавило нерегуларним обавештајним активностима у виду прикупљања информација од националног значаја, вероватно у интересу друге земље. Он је акредитован као „први секретар“ у амбасади Русије – наводи се у саопштењу главног тужилаштва.

Тужилаштво тврди да изнети подаци сведоче о кршењу 41. члана Бечке конвенције о дипломатским односима.

Главни тужилац Бугарске Иван Гешев информисао је министарку спољних послова земље Теодору Генчовску о подацима „прикупљеним током истраге могућег прекршаја“. Позвао је министарку да предузме мере у оквиру компетенција ресора.

Огласила се портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је истакла да ц́е руска страна одговорити на овај потез Бугарске.

Раније је шеф бугарске државне агенције „Национална безбедност“ Пламен Тончев саопштио да ће Бугарска ускоро прогласити персонама нон грата неколико руских дипломата и да ће их протерати из земље.

Извор: sputniknews.com/srbijadanas.com