Русија

РУСИЈА НА НОГАМА! Путинова чистка: ШЕФ 5. УПРАВЕ ФСБ У ЗАТВОРУ, РАДИО ЈЕ ЗА ЦИА?

Недавно смењени начелник 5. управе руске обавештајне службе ФСБ, генерал-пуковник Сергеј Беседа пребачен у најексклузивнији московски затвор Лефортово.

То је на свом Твитеру објавио руски истраживачки новинар Андреј Солдатов, а пренео је независни руски портал Медуза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Андреј Солдатов каже да бившег високог званичника Путинове тајне службе, а подсећа се да је Путин крајем 90-их, пре него што је одређен за Јељциновог наследника, био шеф ФСБ-а, наследника КГБ-а, тамо држе под другим именом те да истрагу против њега води Главно војно истражно оделење Истражног комитета Русије.

Сумњичи се да бион могао да буде „америчка кртица“, односно сарадник ЦИА-е који је Американцима дојављивао руске војне и обавештајне планове за напад на Украјину.

Наиме, 5. управа ФСБ-а задужена је за шпијунску и доушничку мрежу и контролу над земљама бившег СССР-а, поготово Украјину. Управо су 5. управа и Беседа радили обавештајну припрему за интервенцију у Украјини.

Када се план о брзом војном успеху изјаловио, Путин је кренуо у обрачун у обавештајној заједници и војном врху па се чак спекулише да би као жртва чистке могао пасти и министар обране Сергеј Шојгу, који се тек повремено, готово маргинално, појављује у јавности, а по Москви се шире гласине да Путин управо њега окривљује за неуспех планираног „блиц крига“ у Украјини, преноси Јутарњи лист.

Први је у тој хајци за кривцима пао Сергеј Беседа, који је, подсећа се, још 11. марта смењен и стављен у кућни притвор, да би тек сада, након месец дана, био пребачен у истражни затвор.

Кад је Беседа стављен у кућни притвор, Андреј Солдатов је навео како је то учињено у првом реду због лоших информација о политичко-сигурносној ситуацији у Украјини на основи којих су рађени планови за напад, али се спомињала и проневера вишемилионских средстава која су била намењена за руску обавештајну мрежу у Украјини.

Питање је да ли је сада Путину лакше да оптужи Беседу за шпијунажу у корист ЦИА-е него за лоше обављен обавештајни посао због чега му је војна операција у Украјини запела?!

С Беседом је ухапшен и његов заменик Анатолиј Бољуха, о чијој се судбини након тога мало зна. Ако се то покаже тачним, био би то велик ударац за Владимира Путина, али и репутацију његове тајне службе, јер је Беседа улазио у ред блиских Путинових сарадника, па и пријатеља, ког је он и довео у Москву из Санкт Петербурга те га поставио за шефа врло важне 5. управе.

Сергеј Беседа је иначе врло близак и с најближим Путиновим пријатељима, браћом Ротенберг и банкаром Константином Голошчаповом, ког тамошњи медији називају „Путиновим масером“.

О томе да је Беседа био у самом врху, говори и то што је имао кућу у повлашћеном подмосковском насељу Акулинино, а прве комшије су му били све људи из првог Путиновог круга, Аркадиј Ротенберг, обавештајац и шеф руских државних железница Владимир Јакуњин те бивши КГБ-овац генерал-пуковник Владимир Чемезов, шеф државне компаније Ростехника и високи дужносник владајуће прокремаљске странке Уједињена Русија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи Лист/Ало