Србија

РУСИЈА СУСПЕНДОВАНА: Србија гласала за, а Москва је упозорила

Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је данас суспензију Русије из Савета за људска права. 93 земље гласале су „за“, 24 против, а 58 је било уздржано. Међу државама које су гласале за суспензију Русије пронашла се и Србија, као и остатак Балкана, док је Кина овога пута гласала супротно, а Индија остала уздржана.

Уједињене нације суспендовале су данас Русију из Савета за људска права, за шта су на данашњој Генералној скупштини гласале све чланице Европске уније и практично све остале земље од којих се то и очекивало, од САД и Канаде до Јапана и Аустралије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Што се Балкана тиче, све балканске државе подржале су сузпензију Русије из Савета УН за људска права и гласале „за“, укључујући и Србију.

Русија је изјавила да све земље које су гласале за њено избацивање могу да буду окарактерисане као непријатељске, што значи да би на тој листи могла да се нађе и Србија захваљујући НАТО издајницима на челу са Александром Вучићем.

Москва је упозорила чланице УН да ће глас „за“ бити виђен као непријатељски гест са последицама на билатералне везе.

С друге стране, против суспензије Русије гласале су Северна Кореја, Белорусија, Сирија и Еритреа, што није било неочекивано с обзиром на то да су те државе и на прошлој Генералној скупштини УН-а гласале против осуде Руске инвазије. Тада су, међутим, ове четири државе биле једине које су гласале против резолуције (поред Русије).

Овога пута су против резолуције гласале чак 24 земље.

Кина, Иран и Куба, који су на изгласавању прошле резолуције остали уздржани, сада су гласали против суспензије Русије из Савета УН за људска права. То је поред њих урадило још 19 мањих држава, углавном из Африке, Азије и Јужне Америке.

Индија је поново остала уздржана, као и у марту, када се изгласавала УН резолуција за осуду руске инвазије.

Како пише у нацрту резолуције, Генерална скупштина може да суспендује право на чланство „члану Савета који чини груба и систематска кршења људских права“. А Савет, додаје се у нацрту, има „озбиљну забринутост“ у вези са извештајима о „грубим и систематским кршењима људских и међународног хуманитарног права“ које су починиле руске снаге у Украјини.

Извор: Нова/Србин.инфо