Свет

РУСИЈА УПОТРЕБИЛА ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ! Украјина тврди да је почела НОВА ФАЗА терора

Русија је користила хемијско оружје, тврди украјински председник Володимир Зеленски. Ови наводи још увек нису званично потврђени.

Украјина је у понедељак увече саопштила да је руска војска користила хемијско оружје у нападу, али то још увек није незванично потврђено, јављају медији. Председник Володимир Зеленски је у вечерњем обраћању народу Украјине упозорио управо на овакву врсту напада, на територији Маријупоља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данас су окупатори издали ново саопштење, у којем најављују следећу фазу терора над нашом земљом. Један од њих казао је да би могли да употребе хемијско оружје против бранилаца Маријупоља. Схватамо ово на најозбиљнији могући начин – рекао је Зеленски.

Саветник градоначелника Маријупоља, Петро Андрјушченко, на Телеграму је написао да информације о хемијском нападу нису потврђене и да ће ова прича бити разјашњена накнадна.

– Један од сценарија је и могућност да су окупатори пустили опасну супстанцу да би тестирали реакцију, али чекамо званичну потврду војске – написао је он.

Пентагон је „свестан ситуације“ и будно је прати, казао је секретар за штампу Џон Кирби.

– Ако су ове тврдње тачне, дубоко су узнемирујуће и одражавају забринутост коју смо и раније имали о потенцијалу Русије да користи различите супстанце за контролу масе, међу којима је и сузавац помешан са хемикалијама – рекао је Кирби.

Британска секретарка спољних послова Лиз Трас на Твитеру је написала да Велика Британија „ургентно покушава да истражи ове наводе“.

– Тврдње о коришћењу хемијских агенаса од стране руске војске стигле су до нас. Хитно сарађујемо с партнерима како бисмо утврдили детаље. Било каква употреба таквог оружја представљала би сурову ескалацију овог конфликта, и сматраћемо Владимира Путина и његов режим одговорним – написала је она, преноси Дејли Мејл.

РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ, ВРТОГЛАВИЦЕ И ДРУГИ СИМПТОМИ „НЕПОЗНАТЕ СУПСТАНЦЕ“

Украјинска посланица Ивана Климпуш тврди да је Русија користила хемијско оружје за које се сумња на Мариупољ, а да су сепаратистички побуњеници раније указивали на изгледе за такав напад. Она је овде наводе написала на Твитер налогу у понедељак увече.

Како се наводи, украјинске трупе које бране град наводно пате од респираторне инфекције, вртоглавице и других симптома као последица ‘непознате супстанце’.

Крајње десничарски украјински пук Азов саопштио је да су руске окупационе употребиле отровну супстанцу непознатог порекла против украјинске војске и цивила у граду Мариупољу, која је бачена са непријатељског дрона.

У ономе што је изгледа било језиво упозорење, Едуард Басурин, портпарол проруске Доњецке Народне Републике у источној Украјини, раније је рекао да ц́е Кремљ можда морати да употреби хемијско оружје да освоји Мариупољ.

То се дешава након што су украјински маринци рекли да су их опколили руски војници у Мариупољу.

36. бригада маринаца украјинских оружаних снага саопштила је да се сада ослања на куваре, возаче и друге неборбене трупе у борби против војника Кремља.

– Данас ц́е вероватно бити последња битка, пошто муниција понестаје.То је смрт за неке од нас, а заробљеништво за остале – написали су на друштвеној мрежи Фејсбук.

Бригада је раније саопштила да је потиснута и опкољена од стране руских снага, при чему је око половине људи из контингента рањено, преноси Мејл онлајн.

– Сва пешадија је убијена, а борбе сада воде артиљери, противавионски топници, радио-оператери, возачи и кувари. Чак и оркестар – написала је бригада.

Кијев процењује да је у руском нападу на Мариупољ погинуло на десетине хиљада људи, преноси Мирор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс