Свет

САД И ЕУ У ШОКУ: Кина урадила оно што никако нису очекивали

Кинеска влада донела је одлуку да укине царину на угаљ увезен из Русије, а ова одлука ће ступити на снагу у недељу. У моментима када Европска унија и Сједињене Америчке Државе уводе све јаче санкције Русији, овакав поступак Кине представља снажну подршку финансијама партнерске Русије.

Од почетка руске инвазије на Украјину, Кина је једна од земаља која се уздржавала од коментарисања рата, као и коришћења речи „инвазија“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинески званичници кажу да ће наставити нормалну трговину са Русијом, док су председници две земље Владимир Путин и Си Ђинпинг непосредно пре почетка рата потписали споразум о повећању трговине.

Владимир Путин и Си ДјипингВладимир Путин и Си Ђинпинг Фото:Тањуг/Грег Бакер/Поол Пхото виа АП
Једна од области у којима Кина може бити од помоћи Русији је и увоз енергената, обзиром на санкције ЕУ и САД.

Пре три недеље, Европска унија је одобрила забрану увоза руског угља, што је мера која ће се постепено уводити током четири месеца. Блок увози око половину свог угља из Русије, што је промет вредан четири милијарде евра годишње.

Кинески увоз угља из Русије достигао је скоро седам милијарди евра прошле године, када се и удвостручио у односу на годину пре.

Алекс Турнбул, аналитичар робе у Сингапуру, рекао је да су кинески увозници угља последњих недеља наишли на потешкоће у проналажењу власника бродова који су спремни да дозволе да се њихова пловила користе за превоз руског угља. Мешутим, нова прекогранична линија би требало да буде отворена следећег месеца и могла би да прошири способност Кине да увози руски угаљ.

Русија је сада други највећи извор угља за Кину, након Индонезије. Кина је зауставила куповину аустралијског угља пре 17 месеци након што је та земља, раније други највећи снабдевач Кини, позвала на међународну истрагу о томе како је ковид почео да се шири у Вухану крајем 2019. године.

Кина тренутно наплаћује царину од три до шест одсто на увозни угаљ, у зависности од квалитета. Укидање тарифе учиниће увозни угаљ јефтинијим и конкурентнијим угљу који се копа у Кини.

Извор: Нова