Свет

Сада је све јасно! КИНА ОТКРИВА КО ПЛАЋА САНКЦИЈЕ ЗАПАДА – ТО НИЈЕ РУСИЈА

Нема сумње да су Сједињене Америчке Државе имале удела у наглом убрзању глобалне инфлације, пише кинеско издање Глобал тајмса.

Непромишљене антируске санкције су „још једна америчка геополитичка авантура“ за коју ће морати да плати цео свет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако се истиче у публикацији, у марту је инфлација достигла историјски максимум у свим регионима. Индекс потрошачких цена у САД порастао је за рекордних 8,5% од 1981. године; у Великој Британији, инфлација је у марту достигла 30-годишњи максимум од 7%; у зони евра тај број је скочио на 7,5%, што је рекорд од увођења евра.

У Русији је годишња стопа инфлације за недељу завршену 8. априла порасла на 17,49%, што је највише од фебруара 2002. године.

Земље у развоју су у најрањивијој позицији, где висока инфлација може не само да доведе до несташице хране и енергетских ресурса, већ чак и да изазове хуманитарну кризу великих размера.

Цене расту из разних разлога. Нема сумње да су растуће цене енергената и сировина погоршале глобалну инфлацију, подстакнуту руско-украјинским сукобом и непромишљеним економским санкцијама Запада Русији према Русији.

У овим условима потпуно је погрешно сваљивати сву кривицу на Kину и њене мере за борбу против пандемије као део нулте КОВИД стратегије, додаје аутор.

По његовом мишљењу, упорни покушаји Вашингтона да преувеличају негативне последице политике Пекинга су „неуспели покушај да се кривица пребаци са болесне главе на здраву“, као и „злокобна завера за прикривање сопствених неуспеха, капитулација пред вирусима и огромних трошкова економских санкција против Русије.”

„Руководство Сједињених Држава и западних земаља тврди да економске и финансијске санкције имају за циљ да казне Русију. Али, у ствари, те санкције озбиљно штете и интересима земаља у развоју, које су потпуно незаштићене од високе инфлације у области увоза хране и друге основне робе“, пише Глобал Тимес.

Многи од њих се већ суочавају са озбиљним економским проблемима, а раст цена изазван западним санкцијама само погоршава настале потешкоће.

 

 

Извор: Webtribune.rs