Свет

САНКЦИЈЕ РУСИЈИ И ДОБИЋЕТЕ НИШТА

НОВО условљавање и притисци да Србија уведе санкције Русији по принципу „штапа и шаргарепе“, овога пута само са штапом, стигло је од посланице Зелених у Европском парламенту Виоле фон Крамон у добро познатој сензационалистичкој тиради.

Како је поручила позната лобисткиња Аљбина Куртија, у својим циничним захтевима, Србија може да рачуна на помоћ ЕУ уколико се одлучи за санкције, али то, свакако, не значи да ће аутоматски заслужити лакши пут ка тој заједници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да Србија мора јасно да покаже где јој је место и ако заиста жели да се придружи ЕУ, мора да се усклади са њеном политиком, односно санкцијама, а да заузврат, у преводу добије „ништа упаковано у целофан“, опробан је рецепт којим се послужила у својим порукама. Како поручује гласноговорница независности Косова, време седења на две столице и балансирања између Запада и Русије требало је да је прошло:

– Придруживање ЕУ је процес који захтева испуњавање добро успостављених стандарда, али и усклађивање са нашим вредностима и принципима. Санкције руским субјектима и политичарима су управо то – принципи и вредности у пракси. Усклађивање Србије са спољном политиком ЕУ је заиста неопходно за даљу интеграцију, јер неће бити подршке отварању нових кластера или поглавља ако се то не учини.

Она је у свом „офирању западне политике“, размахала и додељивањем националних фреквенција овдашњим телевизијама.

– Не можемо да прихватимо оно што „Телеком Србија“ ради и надамо се да ће се националне ТВ фреквенције додељивати на основу заслуга како би и Н1 и Нова С могле да допру до шире јавности у Србији – рекла је Фон Крамонова. – Никакво увођење санкција неће заменити наш надзор над медијским слободама или људским правима, нема сумње у то.

Да је за Виолу фон Крамон „добар Србин или мртав или се одрекао и себе и Србије“, поручио је у понедељак министар унутрашњих послова и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин, реагујући на њене притиске:

– Нека се Виола држи такозваног Косова. Неке територије пристају да им се наређује, а Србија је озбиљна држава, код нас се одлучује по закону. Мало јој је што хоће да бира владу Србије, она би да одреди који медиј да добије и националну фреквенцију. Критеријум за Виолу фон Крамон није струка, већ однос уредника према признавању Косова, напуштању Републике Српске и санкцијама Русији.

Како за „Новости“ одговара министар без портфеља Ненад Поповић, Србија неће увести санкције Русији, јер то није наш политички ни економски интерес, подсећајући да је српски народ који је пропатио читаву деценију под тешким санкцијама западних земаља, дубоко разуме неправедност и неморалност такве политике.

– Када је реч о обећању појединих левичарских политичара из Европе, попут Фон Крамонове, да ће нам помоћи ако уведемо санкције Русији – држави која нас је подржавала у нашим најтежим тренуцима, моја је порука нека се они прво изборе са сопственим економским проблемима које су у њиховим државама проузроковале управо те санкције Русији – каже Поповић за наш лист. – Нас нека престану притискати свакодневно и нека нас оставе да будемо своји, независни и слободни, и да сами водимо рачуна о томе шта је наш интерес и са ким ћемо сарађивати и како ћемо се развијати.

Да је „госпођа Виола“ најмање позвана да нам упућује поруке како треба да се понашамо, сматра и дипломата Зоран Миливојевић.

– Она овим, по мом мишљењу, жели да се придружи кампањи притисака на рачун наше земље – објашњава Миливојевић за „Новости“. – Србија има свој став који је јасно изнела, принципијелан и јасно ће се држати својих принципа и критеријума. Боље јој је да се посвети Приштини за коју је задужена, како би се дијалог одблокирао, и то би био њен највећи допринос.

МЕТА И „РИО ТИНТО“

ГЛАВНА лобисткиња за независност Косова реаговала је и у случају „Рио Тинто“, када је захтевала да се „затворе рудници и термоелектране у Србији“. Она је један од европосланика који су подржали усвајање резолуције „о присилном раду у фабрици „Линглонг“ и протестима за заштиту животне средине у Србији“, у којој је изражена „дубока забринутост због присилног рада и кршења људских права“ у Србији.

Отворено је подржавала опозицију у предизборној кампањи, са којом је и одржала низ састанака у Београду.

НЕГИРАЛА СПЦ

ВИОЛА фон Крамон и раније је предњачила у изјавама упереним против Србије, а једна од њих је и да Српска православна црква не постоји у Немачкој:

– Нема Српске православне цркве, ово су веома аутономне епархије које се разликују од католичке цркве.

 

 

Извор: Новости.рс