Русија Србија

Санкције Русији услов за европски пут Србије

Притисци на Србију да уведе санкције Русији нису од јуче и наставиће се и појачавати што рат у Украјини буде дуже трајао, сматра Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

Грубјешић је за Танјуг рекла да је уклађивање са заједничком европском спољном и безбедносном политиком ЕУ постало „услов свих услова“ за даљи наставак европског пута Србије и да је то, како је рекла, постало „ноћна мора“ за нашу спољну политику, јер морају да се донесу важне одлуке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Такви притисци показукују да је ЕУ стало да Србија остане на европском путу, надам се да је једнако стало и Србији, и да нема више толеранције као што је то постојало од 2014. када су први пут уведене санкције Русији – каже Грубјешић.

Она додаје да ће постојати и притисци из Русије, јер њој одговара да Србија остане једина земља у Европи која није увела санкције, али, истиче, питање је да ли је таква позиција добра за Србију, а Грубјешић сматра да није.

На питање како одговорити на дилему којој се страни приволети, јер Србија економски зависи од Запада, а енергетски и политички од Русије, Грубјешић нема дилему и каже да су бројке неумољиве.

– Србија економски живи захваљујући сарадњи са Западом. Наша трговина, индустријска размена, запосленост и животни стандард све је то много више везано за Запад него за Русију – истиче она.

Политика зависности

С друге стране стране, каже, енергетски јесмо зависни од Русије, али се нада да ћемо диверсификацијом ту зависност ћемо постепено смањивати.

Што се политичке зависности тиче, и подршке Русије у Савету безбедности, Грубјешићева наглашава да је дуг пут до стављања косовског питања пред Савет безбедности.

Она позива све да прочитају стратешке документе које разне руске организације и тхинк танкови блиске руским властима објављују.

– Пре него што је избио рат у Украјини писали су да Србија треба да се помири са тим да Косово није Србија и да они имају неке друге аспирације. Делује ми мало невероватно да после оваквог нарушавања територијалног интегритета Украјине, Русије у Савету безбедности брани територијални интегритет Србије – поручује Грубјешић.

Она се слаже са мишљењима многих аналитичара који сматрају да је сада право време да се почне са преговорима о уласку у ЕУ, и верује да ће се неке промене десити, али истиче да ту има више ентузијазма од стране САД, него Брисела.

– Ако слушате специјалног изасланика за Балкан Габријела Ескобара који управо говори о убрзаном пријему Србије онда ствари постају реалније, јер без снажне подршке САД ниједна земља није ушла у ЕУ, али с друге стране не видим спремност Брисела да се одговори на те поруке – каже Грубјешић.

Додаје да је Западни Балкан и безбедносно питање и да је то рат у Украјини показао.

Она каже да од како је почео рат у Украјини све мање се разговара о нормализацији односа Приштине и Београда пошто је дијалог и наставак дијалога под великим знаком питања, пошто дијалога и нема.

– Бојим се да се све све мање говори и о владавини права. Те ствари нису заборављене, али ово време у коме је Русија извршила агресију на Украјину променило је листу приоритета, вредносно усаглашавање са ЕУ стављено је на прво место – поручила је Грубјешић и додала да се Србија већ вредносно определила гласајући у УН за избацивање Русије из Савета за људска права.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг