Свет

ШЕФ НАТО СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Путин не одустаје, потпуно се мења стратегија, рат може трајати годинама

Рат у Украјини могао би да траје годинама јер Путин и даље жели „целу Украјину“, рекао је шеф НАТО-а.

„Иако Русија сада концентрише свој напад на источну Украјину, НАТО није видео „„никакве назнаке“ да се променио циљ руског председника Владимира Путина да контролише целу земљу“, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћајући се новинарима пре састанка министара спољних послова земаља чланица НАТО-а у Бриселу, Столтенберг је такође упозорио да би рат у Украјини могао да траје годинама.

„Нисмо видели никакве индикације да је председник Путин променио своју амбицију да контролише целу Украјину и да преправи међународни поредак, тако да морамо да будемо спремни на дуге стазе“, рекао је он.

„Морамо бити реални и схватити да ово може трајати дуго, много месеци или чак година“, додао је. Министри спољних послова земаља НАТО-а састају се у данас и сутра како би разговарали о повећању подршке Украјини.

На питање новинара какво ће оружје НАТО пружити Украјини, Столтенберг је одговорио:

„Украјини је потребна хитна војна помоћ. Стога је важно да се савезници у НАТО-у сложе око потребе веће подршке тешком и лаком муницијом Украјини. Из фотографија губитака које је украјинска војска нанела руским војницима видимо да се све то може учинити противтенковском муницијом које су послали НАТО савезници. Зато је потребна хитна подршка у муницији и очекујемо да савезници додатно подрже Украјину разним системима оружја“, те додао:

„Уз храброст украјинске војске, подршка коју смо послали даје позитивне резултате на фронту“, додао је он.

Он је упозорио да ће рат у Украјини имати дугорочне безбедносне одјеке за Европу без обзира када се заврши.

„Видели смо спремност председника Путина да употреби војну силу да би постигао своје циљеве. И то је много, много година променило безбедносну реалност у Европи“, рекао је генерални секретар.

Извор: Б92

Ознаке