Издвајамо Православље

Случајно сте се ОМРСИЛИ на Велики петак? Ево шта МОРАТЕ да урадите да сперете ГРЕХ!

Данас се обележава Велики петак, у знак сећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи. Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава. Уколико се случајно омрсите на овај свети дан, ево шта је потебно да урадите.

На Велики петак се пости, једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв. Уколико се случајно омрсите, не очајавајте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се случајно омрсите, једноставно ово морате да урадите – наставите да постите као да се ништа није десило. Нема никаквих казни које ће вас стићи, и слично. Никаквих магија и ритуала ту нема. Нажалост, вера је баш под јаким утицајима неких магијских радњи. Битно је да се потрудите да будете што бољи људи. То је суштина поста. Нека нема зла у вашем срцу – казао је свештеник.

На Велики петак се не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Ускрса, недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона, јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

Народна веровања и обичаји

Тај дан је црвено слово па се стога ништа не ради ни од кућних, ни од пољских послова. Жене тог дана ни по коју цену не смеју да узму иглу у руке, јер се верује да ће им на рукама избити пликови.

Девојке ће вечерас уснути будућег мужа

У неким деловима Србије верује се да ће девојке које на данашњи дан украду цвеће из црквене порте и ставе га под јастук у ноћи уочи Велике суботе сањати свог будућег мужа. Верује се и да оног ко данас опере косу целе следеће године неће болети глава као и да кућу ваља мало помести метлом, а онда ту метлу бацити, а са њом и сво зло из куће и домаћинства.

 

 

Извор: Srbijadanas.com/Telegraf.rs