Русија

Шок! Русија од почетка рата зарадила 63 милијарде евра – Највише пара стигло из ЕУ

Од почетка рата у Украјини приходи Русије од извоза фосилних горива процењени су на 63 милијарде евра, јавља Anadolu Agency (AA).

Земље чланице Европске уније, Кина и друге земље у последња више од два месеца платиле су Русији око 63 милијарде еура за фосилна горива, показују нови подаци организације Центар за истраживање енергије и чистог ваздуха (CREA).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према детаљном праћењу руских испорука нафте, гаса и угља, комбинација континуираног увоза нафте и гаса и високих цена горива резултирала је да руски приходи буду значајно већи у односу на претходне године.

Немачка је, са износом од 9,1 милијарди долара, била највећи купац руске нафте и гаса током прва два месеца од почетка рата у Украјини, док је Италија платила 6,9 милијарди евра.

Кина је остварила увоз од укупно 6,7 милијарди, а следе Холандија са 5,6 милијарди, Турска са 4,1 милијарду евра и Француска са 3,8 милијарди евра.

Европска унија је одговорна за 71 посто укупног прихода Русије од нафте, гаса и угља, плативши око 44 милијарде евра за ове енергенте од почетка рата у Украјини.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке